La Conca ja està immersa en la Setmana Santa, els dies més importants per a la comunitat cristiana. Un període que ha vingut precedit de diversos actes, per exemple a Montblanc s’ha celebrat la setmana cultural amb diferents xerrades i activitats.

L’’Espluga donava inici als actes amb la presentació pública, per primera vegada, del Ciri Pasqual decorat per l’artista Josep Maillo, seguit d’una conferència Quaresmal. Aquest vespre de dissabte la Parròquia de Sant Miquel Arcàngel havia organitzat un viacrucis des de la creu fins a Poblet, però a causa de la pluja s’ha ajornat i se celebrarà dilluns a la mateixa hora. Els actes continuen aquest diumenge amb la benedicció de rams.

Els pobles de la comarca celebren Diumenge de Rams
A Poblet la benedicció serà a tres quarts de 10 del matí a la capella de Sant Jordi, amb una processó i missa de la Passió. A Montblanc, la benedicció tindrà lloc aquest diumenge a les 10 del matí al Santuari de la Serra i a les 12 a la Plaça de Santa Maria, seguit de la missa de la Passió a l’església de Santa Maria. A l’Espluga, tindrà lloc a les 12 del migdia, a la plaça de l’Església i tot seguit es farà la missa solemne a l’Església Vella. A Vimbodí i Poblet, com a molts altres pobles de la Conca, la benedicció també serà a les 12. Pel que fa a dimecres Sant a l’Espluga, a les 11 del matí a la Residència Jaume primer tindrà lloc la Unció dels Malalts i a les 7 de la tarda, Missa i Unció dels Malalts a l’Església Vella.

ÀUDIO: La comunitat monàstica de Poblet, a punt per la Setmana Santa

Els dies més intensos es viuen durant el Trídu Pasqual

Dijous Sant a Poblet tindrà lloc la celebració comunitària del Sagrament de la Reconciliació, a les 4 de la tarda; la missa de la Cena del Senyor, a dos quarts de 6 de la tarda i l’hora santa a dos quarts de 10 de la nit. A l’Espluga la celebració del Sant Sopar a l’Església Vella serà a dos quarts de 8 del vespre, i a les 10 de la nit, la vetlla de Pregària a l’Església Vella. A Vimbodí i Poblet, a les 6 de la tarda tindrà lloc la Missa vespertina de la Cena del Senyor, i a les 10 de la nit la Vetlla de pregària i l’hora santa.

A Montblanc, la Confraria de l’Oració a l’Hort ha organitzat, per dijous sant, una processó per traslladar el misteri a Sant Marçal. A un quart de 8 de la tarda es farà la primera part de la processó del Misteri de L’Hort des de Sant Francesc fins a Santa Maria, per assistir a la Missa. A les 8 del vespre, a l’Església de Santa Maria tindrà lloc la Missa del Sant Sopar i l’inici del Tríduum Pasqual amb la participació de l’Schola Cantorum de Sant Miquel de Montblanc. Tot seguit es farà la segona part de la processó del Misteri de L’Hort des de Santa Maria fins a Sant Marçal. A dos quarts d’11 de la nit a l’Església de Santa Maria tindrà lloc la celebració de l’Hora Santa davant del Monument.

El Divendres Sant a Montblanc començarà amb el Solemne Viacrucis des de Santa Maria fins al Pla de Santa Bàrbara, amb la participació dels Armats de Montblanc. De retorn a Santa Maria es faran “Les Set Paraules de Jesús a la Creu” fetes per un feligrès de la parròquia. De 12 a 1 del migdia es farà el Repartiment dels Passos, amb l’acompanyament de les bandes dels Misteris del Sant Sepulcre i de l’Hort. Des de les 11 del matí fins a tres quarts de 5 de la tarda es farà la Vetlla del Sant Crist de la Congregació de la Sang pels Armats de Montblanc, a l’església de Sant Miquel. A tres quarts de 5 es traslladarà a Santa Maria. A cada hora hi haurà els canvis o relleus dels respectius zeladors.

A les 5 de la tarda tindrà lloc la solemne Acció Litúrgica de la Passió i Mort del Senyor, amb la participació de la coral “Flor de Lis” de Montblanc. A l’acabar es farà el retorn del Sant Crist de la Sang, a l’església de Sant Miquel i es recolliran els passos. Per tancar els actes de Divendres Sant, a les 10 de la nit tindrà lloc la solemne processó del Sant Enterrament.

A l’Espluga el divendres Sant també començarà amb el viacrucis, serà a dos quarts de 10 del matí des de l’Església Vella fins al Capuig, acabant novament a l’Església Vella. A les 11 del matí hi haurà l’actuació dels Armats a la Residència Jaume primer i a les 12, la Celebració de la Passió i mort del Senyor a la Residència. A partir de dos quarts d’una els misteris estaran exposats a la plaça de l’Església. De dos quarts d’una a dos quarts de dues del migdia i de dos quarts de 5 a dos quarts de 7 de la tarda els Armats faran torns de guàrdia a la plaça de l’Església. A les 5 de la tarda tindrà lloc la celebració de la Passió i mort del Senyor a l’Església Vella. A l’acabar hi haurà l’actuació dels Armats de l’Espluga. Ja a la nit, a dos quarts de 10, es farà el protocol de la Bandera de la Sang, seguit de la Processó del Sant Enterrament des de l’Església Vella. A Vimbodí i Poblet, a dos quarts de 5 de la tarda tindrà lloc la Celebració de la Passió del Senyor i a les 10 de la nit la processó del Sant Enterrament.

Dissabte Sant es farà la Solemne Vetlla Pasqual. A Montblanc serà a les 10 de la nit, quan també tindrà lloc el final del Tríduum pasqual amb el repic de campanes pels campaners de Santa Maria de Montblanc. A l’Espluga i a Vimbodí i Poblet la Vetlla Pasqual també es farà a les 10 de la nit. I a Poblet a dos quarts d’11. El diumenge de Pasqua a Montblanc començarà a les 10 del matí amb la Missa de Pasqua al Santuari de la Serra. A les 11, a l’església de Sant Miquel i a les 12 a l’església de Santa Maria. A l’Espluga, a un quart d’11 es farà la Missa a la Residència Jaume primer i a les 12, la Missa a l’Església Vella. A Vimbodí i Poblet la missa també es farà a les 12 del migdia.

Les caramelles sonaran als carrers de Vimbodí

En motiu de la Pasqua, la Coral Veu de la Terra de Vimbodí i Poblet oferirà les seves tradicionals caramelles pels carrers del poble, el proper dissabte a partir de les 6 de la tarda i aquest proper diumenge a partir de la 1 del migdia.