Montblanc ha estat proclamada, aquest dissabte, Capital de la Sardana de Catalunya 2018. Ha estat durant un acte que ha omplert de gom a gom l’antiga església de Sant Francesc i que ha aplegat representats del món sardanista d’arreu de Catalunya.

Un dels moments més destacats de l’acte ha estat quan el president Carles Puigdemont ha enviat un missatge des de Brussel·les, on ha destacat que “Montblanc és un lloc ideal per celebrar aquesta capitalitat, en un municipi on la cultura popular està molt arrelada. La sardana és una dansa que diu molt del que som, i fer-ho des de Montblanc, en una ciutat amb tanta tradició, és especialment important. Us felicito i us animo a representar aquest patrimoni amb molt orgull”. De fet, les primeres files d’autoritats han estat ocupades per cadires amb llaços grocs que, entre altres haurien d’haver ocupat el conseller de cultura, Lluís Puig.

ÀUDIO: Missatge de Carles Puigdemont des de Brussel·les

A més, durant l’acte s’han anunciat els premis Capital de la Sardana 2018, que s’atorgaran a Montblanc el proper 10 de novembre. Un dels premiats ha estat, precisament, el conseller Lluís Puig, per la seva llarga vinculació amb la cultura popular catalana, especialment amb la sardana.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc referma el compromís amb la capitalitat de la sardana

També ha estat especialment emotiva l’entrega de la bandera que acredita Montblanc com a Capital de la Sardana per part de Figueres, que ha ostentat aquesta capitalitat durant el 2017. La seva alcaldessa, Marta Felip, ha entregat la bandera a l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu.

Altres representants polítics han dirigit unes paraules als assistents, com ara el president del Consell Comarcal de la Conca, Francesc Benet; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, que ha estat l’encarregat de fer el pregó; o el director dels serveis territorials de cultura de la Generalitat, Jordi Agràs.

ÀUDIO: Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, ha fet el pregó

L’acte de proclamació també ha servit per estrenar la sardana de Montblanc, composada pel tarragoní Alfred Abad, i interpretada en directe per la cobla Ciutat de Girona. Els assistents l’han pogut ballar per primera vegada una estona després a la plaça de Sant Francesc. Aquí, a tocar de la muralla, s’ha inaugurat també un monument dedicat a la sardana, que ha realitzat el montblanquí Jordi Figueras.

La pluja afecta els actes de la tarda

Els actes han continuat a la tarda. Només s’ha hagut de suspendre, a causa de la pluja, la sortida del seguici festiu de Montblanc. Si que s’ha pogut inaugurar l’exposició dedicada a la sardana, ubicada a la sala Sanfeliu, i el concert que s’ha celebrat al pavelló del Casal Montblanquí.

ÀUDIO: Moment de la proclamació de Montblanc Capital de la Sardana

ÀUDIO: La sardana de Montblanc per la cobla Ciutat de Girona