Un taller de rap és l’aposta de l’Espluga per commemorar el Dia Mundial de la Poesia amb l’objectiu d’apropar-la al públic més jove. La diada dedicada a la poesia se celebra el 21 de març i aquest 2018 serà el cinquè any que la Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola de l’Espluga programa activitats commemoratives.

ÀUDIO: El regidor de Cultura de l’Espluga, Jordi Torre, exposa la proposta

En els darrers anys, al municipi s’ha festejat la jornada projectant una poesia en diversos idiomes, però enguany la biblioteca municipal de l’Espluga i el Punt d’Informació Juvenil Francolí han organitzat un taller d’escriptura i rima per renovar els actes i, així, atreure el públic adolescent. El cantant de Fetitxe 13 i membre de Versembrant, Jöel Prieto, serà l’encarregat d’impartir el taller que començarà a les 17 h a la Sala Polivalent de l’Antic Hospital i acabarà al voltant de les 20 h. Durant les dues primeres hores, els participants faran diverses dinàmiques per construir els textos i a partir de les 19 h es farà el recital amb les creacions dels nois i noies.

ÀUDIO: La bibliotecària de l’Espluga explica el funcionament de l’activitat

El taller és per a joves majors de 12 anys i les inscripcions estaran obertes fins al 18 de març, es poden fer a la biblioteca utilitzant un codi QR o bé per internet. El mínim de participació per poder desenvolupar el taller és de 5 persones. D’altra banda, enguany la Institució de les Lletres Catalanes i el Centre UNESCO de Catalunya han escollit “La poesia” del valencià Marc Granell per celebrar el Dia Mundial de la Poesia.


La poesia

És el foc i és la neu, és la tristesa
i és el crit que desperta l’alegria
i ens fa llum les tenebres que habitàvem
com un costum antic d’àngels caiguts.

 

És el pont i és el riu, és la memòria
que obri escletxes de mel en la ferida
fonda i roent que ens cava precipicis
insalvables al bell mig de les venes.

És la mar i és la senda, és el desig
que crea com cap déu futurs més savis
i funda uns altres mons que es fan possibles
si el cant esquinça vels i fon les ombres.

                                                  (Marc Granell)