Montblanc ja té a punt el programa d’actes de la capitalitat de la sardana de Catalunya 2018. S’han presentat aquest dilluns en una roda de premsa, on també s’ha conegut la imatge gràfica i el vídeo promocional.

El tret de sortida oficial serà el proper dissabte 17 de març. Serà quan es faci la proclamació de Montblanc com a capital de la sardana, amb una jornada que servirà de preàmbul a les activitats que es faran durant tot l’any. L’acte oficial es farà a Sant Francesc i servirà també per presentar la sardana de Montblanc i per inaugurar un monument dedicat a la sardana que s’instal·larà a la muralla de Sant Francesc, a l’antic pati de cal Contijoch. L’acte es podrà seguir en directe a Ràdio Montblanc.

L’objectiu de l’Ajuntament, del grup sardanista i de la coordinadora és impregnar el calendari festiu montblanquí de la tradició sardanista. Així, durant tot l’any es faran actes en el marc de les diverses festes de la vila. Destaca una trobada de gegants que ballaran una sardana per les Festes de Sant Maties, un acte durant la Setmana Medieval o l’encerclament de la muralla durant l’Acampada Jove. També destaca un concert de Roger Mas amb la cobla Sant Jordi per la festa major. L’alcalde, Josep Andreu, ha destacat que «la idea és que tot el calendari festiu s’impregni de la sardana i que les entitats de la vila hi participin de manera activa».

Montblanc, sisena capital de la sardana
Montblanc serà el sisè municipi català en assolir la capitalitat de la sardana. En altres pobles i ciutats, ostentar aquest títol ha permès recuperar la tradició sardanista i donar-la a conèixer a tota la població. Així ho ha destacat el coordinador del projecte Capital de la Sardana, Víctor Sallès, que ha destacat que «el llegat que ha quedat a totes les ciutats i pobles ha estat molt enriquidor, a Figueres per exemple es plantegen continuar fent actes més enllà de la capital sardanista que han ostentat aquest 2017».

La capital de la Conca de Barberà té una llarga tradició sardanista, sempre lligada a la història del Museu Arxiu. L’aplec sardanista és l’acte més tradicional del calendari sardanista de la vila i esperen que aquest 2018 serveixi per donar a conèixer la dansa a la gent més jove. Des del grup sardanista, el seu president Ramon Requesens, confia que els cursos que estan fent a les escoles «serveixin també per acostar la sardana als més joves».

La imatge gràfica de la capital de la sardana ha estat creada pel montblanquí Isaac Ballesté i consta de diversos cartells que junts formen una sardana, ubicada a diversos llocs de Montblanc on enguany s’hi faran actes.

Un programa carregat d’activitats
Aquest dilluns s’han presentat els actes de març a maig. L’objectiu és presentar un programa cada tres mesos, amb els actes més destacats. D’aquests primers mesos destaca l’acte oficial del 17 de març, el final dels cursets de sardanes el dia 23 de març, un maridatge de vins i sardana el dia 14 d’abril o un acte que explicarà l’orígen de la sardana que es farà durant la Setmana Medieval el dissabte 28 d’abril. També es faran activitat durant les Festes de Sant Maties.

El programa, però, també inclou activitats que es faran durant tot l’any i que a mesura que avanci el calendari se’n coneixeran més detalls, com ara una trobada de grups folklòrics al setembre, els premis de la Capital de la Sardana al novembre o l’acte de cloenda, que tindrà lloc el 30 de febrer de 2019.

Les activitats s’allargan fins al març de l’any vinent, quan Perpinyà agafarà el relleu de Montblanc com a capital de la sardana de Catalunya.