L’Ajuntament de l’Espluga instal·larà llambordins en record a les persones de l’Espluga de Francolí deportades als camps d’extermini nazis. Es tracta d’una iniciativa que el grup municipal SOM Espluga va presentar al Ple Municipal d’aquest dijous i va comptar amb el suport de tots els regidors del consistori.

La moció presentada té per objectiu que s’instal·lin aquestes peces d’homenatge, les anomenades plaques Stolpersteine. Per ara, Som Espluga va explicar que ja tenen constància de tres espluguins deportats, però es demanarà al Centre d’Estudis Locals que faci un cens exacte de les víctimes del municipi.

Per ara, gràcies al llibre “Els catalans als camps nazis” de Montserrat Roig, s’ha pogut confirmar que els espluguins  Joan Roselló Huguet, Josep Sanahuja Nadal i l’Antoni Vendrell Casares van ser deportats i morts en un camp d’extermini, mentre que Anton Descarrega Llop, casat amb una espluguina, va ser deportat a un dels camps però en va sortir amb vida.

El regidor de Som Espluga, Josep M. Vidal, va defensar la moció exposant que l’homenatge vol posar nom, cognom i origen dels espluguins deportats per fer palesa la magnitud de l’horror. “Creiem que aquesta proposta fa més proper el suport cap a les víctimes del nazisme i, sobretot, no oblidar el què va passar. Conèixer la història i els seus defectes ens ha d’ajudar a treure la vessant més humana de tots nosaltres”, concloïa Vidal.

ÀUDIO: Josep M. Vidal opina sobre la moció presentada

La moció va ser aprovada per unanimitat i l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, va expressar que l’homenatge és important per recordar els fets a les generacions més joves. A més a més, assegurava que cobra més sentit amb l’actual auge de l’extrema dreta i Rovira va apuntar directament als posicionaments polítics de Ciutadans.

ÀUDIO: David Rovira expressa el suport de l’equip de govern a la moció

L’any 1991 l’Espluga ja va retre homenatge  amb una placa ubicada al carrer Anselm Clavé als veïns morts a Mathausen.