El Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí ha presentat aquest divendres «Dust Bowl, quan la natura es rebel·la», una exposició que recull l’episodi de crisi ecològica i humanitària dels anys 30 als Estats Units d’Amèrica per apel·lar al visitant sobre la seva relació vers el planeta.

La inauguració va comptar amb la presència del cònsol dels Estats Units a Barcelona, Marcos C. Mandojana, qui va destacar que el període del Dust Bowl ha marcat molt la societat estatunidenca, però que és un clar exemple que les crisis es poden superar, si les coses es fan bé. Alhora, plantejava la necessitat de reflexionar sobre l’ús de la natura, com també ho va fer el nou president de la Fundació Carulla, Nicolau Brossa, que va destacar que l’exposició ha de servir per prendre consciència del problema i actuar.

ÀUDIO: El cònsol dels EUA a Barcelona valora l’exposició

En l’acte també hi va participar la directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve; l’alcalde de l’Espluga, David Rovira; i el comissari de l’exposició, Àlex Rebollo. El comissari destacava el missatge de respecte al medi ambient, el coneixement de la natura, l’agricultura sostenible i la part més humana dels actuals casos de refugiats climàtics. Mentre que Marta Esteve ha assegurat que l’exposició planteja un gran repte de futur, com són els refugiats climàtics.

ÀUDIO: Marta Esteve remarca la necessitat de reflexionar sobre la forma de viure

ÀUDIO: Alex Rebollo destaca el missatge de l’exposició

Amb fotografies històriques, documentació i elements escenogràfics la mostra narra com la població de les Grans Planes americanes va haver d’emigrar a causa de les tempestes de pols com a conseqüència dels mals usos agrícoles. La recreació d’una de les tendes que apareix en les fotografies, per exemple, és un dels ingredients que utilitza l’exposició per traslladar a l’espectador la sensació de fugida dels primers refugiats climàtics del segle XX.

La mostra mira enrere per trobar un cas paradigmàtic per referir-se a un problema actual i un repte de futur com seran les més que possibles migracions a causa del canvi climàtic. Amb tot plegat, el Museu de la Vida Rural vol despertar l’esperit crític del visitant, per tal que es pregunti i es plantegi la seva relació amb la natura.

De fet, l’exposició comença i acaba al vestíbul de l’edifici amb un arbre on, qui ho vulgui, pot penjar-hi la seva opinió vers la problemàtica. Els optimistes ho han de fer escrivint en una fulla verda i els pessimistes en una marró per, finalment, poder observar l’estat d’ànim col·lectiu.

ÀUDIO: El comissari de l’exposició explica el contingut de la mostra

«Dust Bowl, quan la natura es rebel·la» és un projecte íntegrament desenvolupat al Museu de la Vida Rural. Per bé que els darrers mesos de treball han estat els més intensos, la iniciativa sorgeix l’any 2009. L’exposició es podrà visitar fins al 30 de juny a la Sala Lluís Carulla del Museu.