El Camp de Tarragona ha conclòs aquest dissabte l’any Muntanyola, dedicat al centenari del naixement del poeta i capellà espluguí Ramon Muntanyola, amb un acte simbòlic al Monestir de Poblet.

El lloc escollit no és casual, ja que és on el 1968 un grup de preveres va encarregar a Muntanyola l’escriptura de la biografia del cardenal Vidal i Barraguer, que va publicar el 1970 poc abans d’emmalaltir i morir el 1973 a Salou. Per això aquest 3 de febrer s’ha aprofitat per presentar de forma oficial la reedició revisada de l’obra culminant en prosa del capellà espluguí i en dos volums: ‘Vidal i Barraquer, el cardenal de la Pau’.

Els actes han comptat amb les màximes autoritats del territori relacionades amb la figura de Mn. Ramon Muntanyola com l’abat de Poblet, Octavi Vilà; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el vicari episcopal Joan Miquel Bravo; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs; l’alcalde de l’Espluga, David Rovira; i el coordinador del Centenari de Mn. Muntanyola, Josep M. Vallès, entre d’altres autoritats com l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el diputat Ferran Civit o l’exconseller Joan Maria Pujals, autor de l’Antologia Poètica de Ramon Muntanyola que també s’ha presentat durant l’any de celebració.

L'abat de Poblet, Octavi Vilà, oficia l'eucaristia amb el Calze de Catalunya de Mn. Muntanyola (Foto: Pep Torres)
L’abat de Poblet, Octavi Vilà, oficia l’eucaristia amb el Calze de Catalunya de Mn. Muntanyola (Foto: Pep Torres)

‘El Calze de Catalunya’

Els actes de cloenda han començat a les 10 del matí a l’església de Santa Maria de Poblet, on l’abat del monestir, Octavi Vilà, ha oficiat l’eucaristia solemne en record a Mn. Ramon Muntanyola. Un dels moments més simbòlics de la missa ha estat el de la consagració del vi utilitzant ‘El Calze de Catalunya’, un obsequi rebut pel mateix Muntanyola per subscripció popular i que conserva el Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla a l’Espluga.

En una entrevista a l’Espluga FM Ràdio, l’abat de Poblet, Octavi Vilà, ha recordat que Ramon Muntanyola “estimava moltíssim aquest territori”. Segons Vilà, la relació entre Mn. Muntanyola i el cardenal Vidal i Barraquer va ser “de passió”, des que l’espluguí va ingressar al seminari en temps del mandat de l’arquebisbe cambrilenc. Això fa que Muntanyola escrivís “una biografia atípica que transmet tot el sentiment i passió que tenia pel cardenal”.

Escolta l’entrevista a l’abat de Poblet:

Les poesies de Muntanyola, musicades

L’altre dels moments destacats dels actes de cloenda del centenari de Mn. Ramon Muntanyola ha estat el concert de l’Schola Cantorum de la Selva del Camp, lloc on el capellà espluguí va ser enviat com a càstic a la publicació, des dels Omells de Na Gaia, de la revista catalanista Ressò.

En represàlia i com a sanció jeràrquica, l’any 1951 va haver d’ingressar a la Casa d’Exercicis de la Selva del Camp. Allà va viure 20 anys, que va aprofitar per escriure desenes de poesies i estendre la seva doctrina. L’Schola Cantorum va ser fundada en aquella època per Joan Vilalta, músic selvatà avi dels músics espluguins Joan i Edu Vilalta -del grup Apalanke-, Marta, Anna i Jordi Amigó. Avui dirigida per Joan M. Vilalta ha ofert la versió musicada de diversos poemes nadalencs de Mn. Ramon Muntanyola i dels versos a Sant Pere del Puig, l’ermita de la Selva. El moment més destacat ha estat però l’estrena de l’obra “El Cardenal proscrit” amb les lletres de Ramon Muntanyola i la música de Mn. Valentí Miserachs.we

De l’any Muntanyola a l’any Vidal i Barraquer

L’acte de cloenda del centenari del naixement de Mn. Ramon Muntanyola ha servit alhora per donar a pas a l’any 2018 Vidal i Barraquer, en el qual es commemoren 150 anys del naixement del cardenal i arquebisbe de Tarragona, nascut a Cambrils el 1868, perseguit durant la Guerra Civil pel seu suport a la República, empresonat a Montblanc i finalment exhiliat al Vaticà i després a Suïssa on va morir el 1943.

Muntanyola va escriure, entre el 1968 i el 1970 la biografia del que ell va anomenar “El Cardenal de la Pau”. Un text que li van encarregar un grup de líders religiosos reunits a Poblet l’any 1968. Per això, aquest dissabte més de 150 persones han tornat al monestir per recordar aquell moment en motiu de la presentació de la reedició de la biografia escrita per Muntanyola i ara editada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, sota la cura de Josep Massot i Muntaner. L’acte de presentació s’ha fet al Palau de l’Abat del Monestir de Poblet, i en els propers mesos es repetirà a Reus, Tarragona o Cambrils.

En una entrevista a l’EFMR, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, ha destacat “les complicitats entre tots els municipis on Muntanyola va ser, que durant aquest any han acollit actes de tot tipus per posar en valor la seva obra i el seu pensament“. Segons Rovira, el capellà espluguí va destacar per la seva filosofia de la no-violència i del perdó. L’alcalde de l’Espluga considera que “molts dels fets que van passar en aquell moment avui tornen a ser d’actualitat”.

En declaracions a l’Espluga FM Ràdio, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha destacat “la profunda petjada que va deixar Mn. Ramon Muntanyola a tot el territori com a poeta, sacerdot, patriota i defensor de la llengua catalana”. Segons Poblet, d’aquest centenari n’han quedat “un regitzell de testimonis, com l’Antologia Poètica, la reedició de la biografia de Vidal i Barraquer o les poesies musicades”. Muntanyola “deia coses que eren incòmodes en aquell moment, moltes de les quals encara són vigents”, ha assegurat el president de la Diputació.

El coordinador dels actes del centenari del naixement de Mn. Ramon Muntanyola, Josep M. Vallès, ha posat de relleu la implicació “de molta gent” amb més “d’un miler d’assistents a la quarantena d’actes” que s’han celebrat arreu del Camp de Tarragona.

Conferències, lectures de poemes, taules rodones i presentacions de publicacions, entre d’altres, han servit des del febrer del 2017 fins aquest 2018 per recordar les diverses facetes de Mn. Muntanyola. En total, s’han celebrat una quarantena d’actes a l’Espluga, Montblanc,  Tarragona, Reus, la Selva del Camp, Senan, Alcover i Mont-ral.

Presentació de la reedició de la biografia del cardenal Vidal i Barraquer. (Foto: Xavier Lozano)
Presentació de la reedició de la biografia del cardenal Vidal i Barraquer. (Foto: Xavier Lozano)