El Casal de l’Espluga ja ha publicat la convocatòria del Certament Literari que aquest 2018 arriba a la seva 41a edició i ho fa amb 6 premis de diferents àmbits que repartiran més de 3.000 euros per a les creacions literàries i treballs de recerca.

El termini de presentació dels treballs acabarà el 25 de març i l’entrega dels premis es farà el dissabte 26 de maig a les 6 de la tarda al Teatre Folch i Torres del Casalet. Enguany, el certamen incorpora els premis juvenils «Ajuntament de l’Espluga» adreçats a l’alumnat d’ensenyament de secundària i de batxillerat que viu o cursa els estudis a la Conca de Barberà. Aquests premis de narrativa es dividiran en 5 categories: per als alumnes de 1r i 2n d’ESO, els joves de 3r i 4t d’ESO, els premis de batxillerat i en grup. També s’inclou una categoria de recerca per als estudiants de batxillerat o cicles formatius.

El premi de narrativa o assaig «El Francolí» arriba a la seva 39a edició amb una dotació de 400 euros. En aquest cas, hi poden participar les persones majors de 18 anys que presentin un treball de narrativa o assaig, la forma i el tema és lliure.

El Certamen Literari també obre les portes als treballs de final de grau o de màster amb el premi «Eusebi Majós» valorat en 400 €. El mateix import també s’atorgarà al guanyador/a del 37è premi de poesia «Mossèn Ramon Muntanyola». Els treballs de recerca etnogràfica podran participar al 24è premi «Vida Rural d’Etnografia espluguina i comarcal» que convoca el Museu de la Vida Rural amb un premi de 400 € i un accèssit de 175 €.

Els infants podran participar al premi «Ferrovell» destinat a l’alumnat dels centres d’ensenyament de primària de l’Espluga. Aquest premi es divideix en tres categories i hi podran participar els nascuts del 2006 al 2011.

Els treballs presentats han de complir les bases del certamen que ha publicat el Casal de l’Espluga. El jurat dels premis està format per Joan Rendé, escriptor i periodista; Josep M. Sans, doctor en història i arxiver; Jordi Puig, representant de la Fundació Carulla; Maria Àngels Ollé, professora de la URV i escriptora de literatura infantil; Valentí Gual, doctor i professor d’Història a la Universitat de Barcelona; Josefina Guasch, professorade l’Institut Martí l’Humà llicenciada en Ciències Químiques; Jordi Roca, inspector d’educació i historiador; Jordi Torre, regidor de Cultura de l’Espluga; Margarida Aritzeta, professora de la URV i escriptora, i Elisenda Rosell, professora de l’Institut Martí l’Humà llicenciada en Filologia Catalana.