Senan disposarà enguany d’aigua potable gràcies a la connexió amb la xarxa de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, un subministrament que provindrà de l’Espluga Calba. D’aquesta manera, el municipi de la Conca posarà fi al llarg historial de tràmits administratius per tenir d’aigua per ús de boca i, alhora, es convertirà en el primer poble tarragoní en abastir-se d’aigua des d’un municipi de Lleida.

Les Comissions Territorials d’Urbanisme de Lleida i de Tarragona ja ha donat el vistiplau al projecte que transportarà l’aigua des de l’Espluga Calba fins a Senan mitjançant una canonada d’uns 4 quilòmetres. El consistori haurà de licitar ara l’obra i es preveu que es pugui executar abans de l’estiu. L’actuació suposarà una inversió de 252.135,56 €, sense IVA, i comptarà amb una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de 226.000€. La part restant es dividirà en 12.000 euros que aportarà l’Ajuntament de Senan, mentre que una quantitat també de 12.000 € es repartirà en 4 rebuts de l’aigua dels veïns del municipi.

ÀUDIO: L’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, explica la problemàtica de l’aigua

Senan, que actualment té 49 habitants, no disposa d’aigua potable i fins ara els habitants han necessitat aigua embotellada, ja que l’aigua dels dos pous municipals incompleix la normativa de la qualitat, sobretot pel que fa a nitrats i sulfats. A més a més, la localitat de la Conca podria ser vulnerable en cas d’un episodi sever de sequera. L’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, ha lamentat que en ple segle XXI encara hi hagi 10 municipis a la Conca que no disposen d’aigua potable. Ferrer considera que aquest futur abastiment d’aigua pot tenir múltiples efectes positius, com per exemple l’obertura de bars o restaurants, ara que ja disposaran d’aigua amb garantia sanitària.

ÀUDIO: Carme Ferrer veu un seguit d’oportunitats per al municipi amb l’arribada de l’aigua

L’aigua potable a Senan: més d’una dècada de negociacions

“La Núria Albà va ser realment qui va picar pedra per tenir aquest projecte sobre la taula”, recorda Carme Ferrer, l’actual alcaldessa de Senan. En declaracions a l’Espluga FM Ràdio, Ferrer ha remarcat que el municipi fa més d’una dècada que treballa en l’abastiment d’aigua potable i considera que l’anterior alcaldessa, Núria Albà, no va poder executar el projecte per falta de finançament.

ÀUDIO: L’alcaldessa remarca els esforços de Núria Albà

De fet, ja l’any 2007 Senan va proposar la connexió amb el canal Segarra-Garrigues en el ramal de la Vall del Corb, un plantejament que va ser declinat per l’ACA. L’any següent, es va posar sobre la taula una possible connexió al ramal de Vall del Corb a través dels Omells de Na Gaia. L’ACA, l’Ajuntament de Senan i el Consell Comarcal de l’Urgell arribaven a un acord, però el 2010, preveient que la signatura del conveni s’allargava, Senan va demanar una modificació del projecte. Finalment, l’ACA emetia un comunicat desfavorable al canvi i es va descartar la subvenció.

En un capítol posterior, el Consell Comarcal de l’Urgell va desestimar la connexió al Canal Segarra-Garrigues i el consistori de Senan va considerar inviable connectar-s’hi a causa de la seva situació geogràfica. Els tràmits van fer un gir  l’any 2014 quan Senan planteja l’abastament d’aigua potable des de les Garrigues entrant llavors a formar part de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues. Les diverses parts han donat llum verda a la iniciativa i l’ACA aprova una subvenció per al projecte, que triplica el pressupost municipal de Senan.