La tòfona va ser la protagonista del matí de dissabte a Vilanova de Prades amb la Fira dedicada a aquest fong per reivindicar el producte local i crear coneixement. La mostra ha passat enguany de ser una jornada a prendre entitat com a fira i l’aposta s’ha traduït en un millor balanç respecte a l’any passat.

La Fira de la Tòfona va proposar ponències, demostracions de cuina i degustacions en paral·lel al Concurs de Gossos Tofonaries, que va ser el principal reclam pel públic. Les xerrades tècniques van arribar als 130 inscrits, mentre que la demostració de cuina de Francesc Arumi, cuiner del Restaurant Can Jubany, i Tana Collados, periodista gastronòmica, van congregar un centenar de persones. Per segon any consecutiu, el Concurs de Gossos Tofonaires el va guanyar Juan Magaña (Alcover) que amb 1,37 minuts va trobar les 4 tòfones. La segona i tercera posició va ser per Sergi Solé (Espluga Calba) i Marc Solé (Sant Vicenç de Castellet) amb un temps de 1,43 minuts i 2,50 minuts, respectivament.

La línia traçada enguany seguirà en pròximes edicions, mantenint el segell de Fira i ampliant la seva durada per tal d’evitar encavalcaments d’actes. Aquesta és una de les conclusions de Didac Espasa, director de la Fira de la Tòfona de Vilanova de Prades, que considera que les apostes d’aquest 2018 han tingut molt bona acceptació. Tot i això, deixant de banda l’esdeveniment i parlant del cultiu de la tòfona, Espasa reconeix que la temporada és una de les pitjors de les darreres dècades, tot plegat després de dos anys dolents.

ÀUDIO: Entrevista a Didac Espasa, director de la Fira de la Tòfona de Vilanova de Prades