El Pati del Palau de la Diputació de Tarragona acull des del passat divendres una mostra de peces elaborades amb alabastre de Sarral. L’exposició, titulada “1919-2017 Any Alabastre Sarral”, es podrà veure a la capital de la província fins al 4 de febrer amb motiu dels actes del centenari de la creació del primer taller d’alabastre modern de Sarral.

La mostra reivindica la polivalència i l’espectacularitat dels dissenys creats amb alabastre, posant a la vista del públic un seient de línies corbes, una làmpada translúcida, una tauleta d’aires orientals o joies que canvien de color amb claror, entre d’altres. L’exposició combina els dissenys més actuals amb la trajectòria històrica de l’artesania de l’alabastre al municipi de la Conca de Barberà. En l’acte inaugural de la mostra es va destacar la importància d’aquesta activitat en el desenvolupament econòmic de Sarral al llarg del segle vint, sobretot durant les dècades dels 60, 70 i 80 amb més de 30 tallers actius i uns 500 treballadors.

“1919-2017 Any Alabastre Sarral” va obrir les seves portes aquest divendres 12 de gener al Palau de la Diputació amb la presència del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, acompanyat de l’alcalde de Sarral, Josep Amill, i de la resta de regidors municipals. També hi va assistir el comissari de l’exposició, Damià Amorós; el diputat de la Diputació, Mateu Montserrat; la consellera comarcal de Cultura de la Conca de Barberà, Carme Amenós; el prior del Monestir de Poblet, P. Rafael Barruè, i la regidora de l’Ajuntament de Tarragona, María Elisa Vedrina.

Sarral reivindica de nou les qualitats de l’alabastre

Al llarg del darrer any, Sarral ha impulsat diverses iniciatives en forma d’exposicions, conferències o vídeodansa per tal de commemorar aquesta efemèride. Durant el 2017 es s’han celebrat 4 conferències i 5 exposicions diferents. Una exposició fotogràfica, la mostra central “100 alabastre sarral”, “ExpoFrares Alabastre”, “Vetes, joies en alabastre” de Mireia Magre i, finalment, “1917-2017 Any Alabastre Sarral”. També es va celebrar un concert a la pedrera d’alabastre Coma-Ral amb el grup de grallers Sonagralla, un espai que, alhora, ha estat l’escenari de la peça de vídeodansa “Quadrant”.