L’Ajuntament de l’Espluga demanarà finalment al Consorci d’Aigües de Tarragona el subministrament d’aigua de l’Ebre per abastir, principalment, la indústria càrnia del municipi i ser un recurs per resoldre períodes de sequera.

L’anunci el va fer l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, en l’entrevista de l’Ajuntament a Casa de l’EFMR. En la darrera sessió del Ple Municipal es va ratificar el decret d’alcaldia per fer la petició al consorci d’aigües. Rovira va reivindicar la necessitat de l’Espluga de connectar-se a una xarxa d’aigua externa per fer front als períodes de sequera que, remarcava, són cada vegada més freqüents i intensos. De fet, el pou de la Biela ha registrat aquests darrers mesos nivells rècord d’aturada per falta d’aigua que s’han pogut superar gràcies a la interconnexió de dipòsits. El batlle recorda ara que dotar-se d’un subministrament extern és un plantejament que el grup de Convergència i Unió sempre ha mantingut com a solució definitiva per al problema de l’aigua.

ÀUDIO: David Rovira recorda que sempre ha estat en el programa electoral del seu grup

Amb la ratificació del decret, es demanarà que el consorci reactivi el projecte per tal de fer arribar l’aigua de l’Ebre des de Montblanc fins a l’Espluga. De fet, arran d’això, en els pressupostos d’aquest 2018 ja s’inclou una partida de 210.000 euros del cànon de l’aigua del consorci de Tarragona. L’obra consistiria en fer arribar l’aigua fins al dipòsit petit de Sant Miquel, acualment en desús i amb una capacitat de 250.000 litres. Des d’aquí, es construirà una tuberia fins al Pont Descobert, des d’on ja existeix una connexió que transportaria l’aigua al Molí dels Frares per abastir la zona propera al Coll Roig, principalment per a les granges i l’empresa Cunicarn que suposen un 10% del consum d’aigua de l’Espluga.

L’alcalde deixava clar que la funció principal del projecte és per solucionar la necessitat de la indústria càrnia i remarcava que si, a causa de la sequera, el subministrament de l’Ebre s’ha de connectar per al consum domèstic, l’Ajuntament haurà d’adquirir el compromís d’anunciar-ho. El projecte podria tenir un cost d’un milió d’euros que el consistori espera poder fer front amb una subvenció del 50% de l’Agència Catalana de l’Aigua, amb un ajut de la Diputació de Tarragona i amb el romanent de tresoreria dels comptes municipals.

ÀUDIO: L’alcalde remarca que si s’utilitza l’aigua provinent de l’Ebre, s’haurà de comunicar

Tot i la reactivació d’aquest projecte, l’alcalde de l’Espluga assegurava que l’equip de govern no abandonarà les actuacions per aprofitar l’aigua del municipi i la compra de nous pous, si en sorgeix la possibilitat. En aquesta línia, enguany està previst que es pugui automatitzar el dipòsit del Garber perquè pugui ser controlat telemàticament com els altres.

ÀUDIO | Rovira: “Com a municipi no hem de renunciar a aprofitar la nostra pròpia aigua”