Després de 50 anys, aquest dissabte a la tarda a la Cova de la Font Major de l’Espluga afloraven els records de les primeres representacions del Pessebre Vivent que es van celebrar al subsòl del municipi. Impulsors i figurants de les primeres iniciatives van commemorar, junt amb l’actual equip del Pessebre Vivent, el mig segle de vida de les escenes nadalenques a l’Espluga.

El primer dels actes d’aquest dissabte es va celebrar al parc del Fraginal, l’espai que separa els nuclis de l’Espluga en què actualment se celebren les representacions de la Cova de la Font Major, escenari de les primeres representacions del Pessebre Vivent, després de les inicials que es van fer a la zona del Casal. En aquest punt, l’impulsor de la primera iniciativa, Fernando Martí, i el president de l’Associació del Pessebre Vivent de l’Espluga, Xavier Lozano, plantaven dues alzines valorant el germen de les primeres representacions i el futur de l’actual projecte que ara agafa embranzida.

Organitzadors i figurants es retroben a la Cova de la Font Major

Més tard, la Cova de la Font Major va acollir l’acte central amb els parlaments de Xavier Lozano, la presidenta del Casal de l’Espluga, Maria Dolors Civit; l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, i Fernando Martí. D’una banda, Lozano destacava la vital importància dels qui van plantar la llavor del Pessebre Vivent a l’Espluga, remarcant l’èxit de visitants que van assolir llavors amb més de 5.000 persones. L’actual president del Pessebre també va recordar el paper de l’Escola Vedruna que, al llarg dels anys, ha mantingut aquest esperit amb les seves pròpies representacions.

«El Pessebre Vivent era un espectacle que no havíem vist mai»

Per la seva part, l’alcalde de l’Espluga expressava que, per la gent de la generació que va viure les representacions a la Cova, «el Pessebre Vivent era un espectacle que no havíem vist mai, una cosa de fora mida». David Rovira va fer memòria de l’impuls que va suposar la proposta i va remarcar que les actuals representacions promocionen els dos nuclis antics de l’Espluga, uns espais, recordava, adequats amb les inversions de la Llei de Barris. «Tots els pobles que avancen, ho fan perquè hi ha gent que d’una manera altruista i desinteressada, que sempre són els mateixos, és capaç de tirar endavant projectes», va expressar Rovira. En aquesta línia, la dosi de crítica la posava la presidenta del Casal lamentant que la feina sempre recau en les mateixes persones i instava als espluguins a implicar-se més en els projectes.

Finalment, Fernando Martí recollia el torn de paraula per donar lloc a un col·loqui amb els assistents. Abans d’això, Martí es va mostrar molt satisfet de poder celebrar el cinquantè aniversari del primer Pessebre Vivent a la Cova i, al mateix temps, agraïa la dedicació de les persones que van fer possible les primeres edicions.

L’acte va acabar amb l’aportació d’anècdotes per part d’alguns figurants de les primeres representacions de mitjans dels anys 60 i amb una fotografia de grup amb tots els assistents. També es va poder veure un vídeo històric de les primeres representacions del Pessebre Vivent a l’Espluga.

ÀUDIO: Parlaments de l’acte commemoratiu i col·loqui amb els assistents