A les nostres comarques els Pastorets, els Pessebres Vivents i els cants de la Sibil·la marquen l’agenda d’actes més tradicionals d’aquests dies.

Fa unes setmanes a Terra de Festa parlàvem amb diversos membres del Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí, que enguany es realitza el 23, 24 i 26 de desembre. Es tracta d’un pessebre vivent estàtic que s’endinsa als barris del Capuig i el Castell. 

Els dies 27, 28 i 29 de desembre, el Pessebre Vivent de Valls arriba a la seva setena edició. El format del pessebre vivent vallenc és diferent ja que es troba dividit en cinc parts històriques (edat antiga, edat mitjana, renaixement, barroc i edat contemporània). Els visitants poden conèixer a través de recreacions històriques i teatrals alguns dels esdeveniments que han caracteritzat la història de la ciutat.

Com cada any des d’en fa 20, l’Associació Masia de Castelló organitza el Pessebre dels Estels. Enguany es celebrarà els dies 23, 26 i 30 de desembre i 6 de gener. A la Pobla de Montornès el pessebre vivent ja va engegar motors la setmana passada. El podeu veure els dies 25 i 26 de desembre i l’1, 6 i 7 de gener.

Són diversos municipis de les nostres comarques en què la nit de Nadal s’ha pogut gaudir del cant de la Sibil·la. Al programa Terra de Festa parlàvem del de Tarragona que es realitza a la Catedral, però enguany també s’ha recuperat aquest cant a Reus, al Santuari de la Misericòrdia. A Valls des de l’any 2014 s’interpreta la nit de Nadal a l’arxiprestal de Sant Joan.

Al Terra de Festa parlàvem dels Pastorets de Montblanc, que enguany podeu veure el 25 i 26 de desembre i també la versió juvenil l’1 i el 7 de gener. De pastorets en trobem molts repartits per tot el territori. A Valls l’obra es representarà al Teatre Principal els dies 26, 29 i 30 de desembre i l’1, 3 i 6 de gener. Els Pastorets de Valls són un dels clàssics nadalencs de la ciutat.

Al Pla de Santa Maria els Pastorets s’hi representen els dies 23, 25 i 26 de desembre. A Tarragona podeu veure la versió de la Companyia La Golfa, al Teatre Tarragona. És una versió tarragonitzada, modernitzada i bastant canalla. Si sou de la versió més clàssica, a Tarragona hi podreu trobar els de l’Associació La Salle, al mateix teatre Tarragona, el 4 de gener.

A Reus ja han començat les representacions dels retaules vivents de la ciutat amb vuit escenes bíbliques al voltant de la Prioral. Encara ho podeu veure el 23, 26 i 30 de desembre.

Cantades de nadales i tions al carrer seran la tònica general d’aquests dies als nostres municipis. Un dels tions més esperats és el d’Alcover, el dia 26, ja que es tracta d’un dels més grans de Catalunya. La companyia La Reclosa també hi representa Els Pastorets el dia 30.

ESCOLTA LES PROPOSTES DEL TERRA DE FESTA