Operaris de la Brigada Municipal de l’Espluga han retirat aquest dijous els llaços de color groc que van ser penjats durant la primera nit de campanya electoral en nombrosos punts del municipi. L’Ajuntament de l’Espluga els ha tret en compliment de l’ordre de la Junta Electoral que ha prohibit els elements de color groc en l’espai públic en considerar-los un símbol polític que afecta la neutralitat de la campanya electoral.

Per instrucció de la Junta Electoral, els Mossos d’Esquadra han comunicat als Ajuntaments l’obligació de retirar els llaços de color groc dels espais públics. Una notificació que ja s’havia produït fa uns dies, llavors amb l’ordre de retirar les pancartes amb la frase “llibertat presos polítics”. Aquesta vegada, el consistori espluguí ha comunicat que acata la decisió de la Junta Electoral de Valls, ja que “l’incompliment d’aquest requeriment comporta incórrer en un delicte de desobediència penat amb sancions econòmiques i inhabilitacions d’entre sis mesos i dotze mesos”.

L’acord, adoptat per la Junta Electoral de la Zona de Valls aquest 11 de desembre, parteix de la denúncia del Partit Popular de Catalunya que assenyalava l’existència de pancartes sobre els presos polítics, llaços i elements de color grocs en ajuntaments i espais públics. El requeriment “d’immediata retirada” de tots els elements que ha emès la Junta Electoral implica a més d’una desena de municipis de la Conca de Barberà.

Els llaços i elements de color groc van ser penjats per visibilitzar l’empresonament dels consellers cessats pel govern espanyol i els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural i, alhora, demanar-ne l’alliberament. Després d’haver-los retirat dels espais públics, els partits i entitats sobiranistes del municipi animen a la població a col·locar motius grocs a les seves finestres, balcons i portes.