La quantitat d’oli produït a la Conca de Barberà es mantindran enguany, tot i la sequera, gràcies al bon rendiment de l’oliva que se situa al voltant del 19 %. Quant a quilos, les collites han disminuït prop d’un 20 %, però les pluges de la tardor permetran mantenir la producció a nivells semblants als dels darrers anys.

La campanya d’enguany s’ha avançat pràcticament una setmana a causa de les altes temperatures de l’inici de la tardor. Amb un estiu especialment sec i l’afectació de la mosca de l’oliva, les pluges de les darreres setmanes han estat importants per salvar la collita. Tot plegat es tradueix en menys quilos d’olives, més rendiment i un lleuger repunt del preu de l’oli, seguint la tendència dels darrers anys.

La Cooperativa Agrícola de la Conca preveu sumar uns 700 mil quilos d’olives, l’any passat es va arribar als 860 mil quilos. La davallada d’enguany és força generalitzada a Catalunya, però des de la Conca es considera que la qualitat de l’oli és bona, ja que l’oliva està arribant molt fresca als molins i encara no hi ha hagut cap glaçada que hagi malmès les olives.

L’oliva a la Conca: molts pagesos amb poca producció

Pel que fa al perfil dels productors d’oli de la Conca de Barberà és força homogeni i, majoritàriament, la Cooperativa Agrícola de la Conca rep molts socis però amb collites petites. Josep M. Civit, tècnic de la Cooperativa, assegura que molta de la producció és per l’autoconsum.

ÀUDIO: Entrevista a Josep M. Civit, tècnic de la Cooperativa Agrícola de la Conca