Una marxa lenta de vehicles ha provocat retencions a la carretera N-240 aquest matí a la Conca de Barberà, en el context de la convocatòria de vaga general d’aquest 8 de novembre. Desenes de conquencs han circulat lentament per protestar contra l’empresonament dels vuit membres del govern català cessat i els presidents d’Òmnium i l’ANC.

La marxa de vehicles ha començat des de Montblanc després que la capital de la Conca hagi congregat a les 10 del matí més d’un centenar de persones d’arreu de la comarca. La marxa lenta ha recorregut la N-240 des de Montblanc en direcció a l’Espluga a partir de les 11 del matí, una mobilització que ha provocat que la circulació per aquesta via pràcticament s’hagi aturat. Al voltant de les 12.30 h, la marxa ha girat per tornar en direcció Montblanc on es preveu que es dissolgui la comitiva de vehicles. El Servei Català de Trànsit ha registrat la incidència entre el quilòmetre 36 i el 39 de la N-240 a la Conca amb cues d’uns 2 quilòmetres.

Per aquest dimecres, la Unió de Pagesos de la Conca també ha impulsat una concentració a Montblanc que ha començat a les 9 del matí amb la marxa dels pagesos des dels pobles de la comarca i que ha seguit amb un esmorzar a Montblanc i la lectura d’un manifest. 

Salomó Torres, de la Unió de Pagesos de la comarca, ha expressat: “El motiu que ens mou per estar avui aquí és per denunciar públicament que segueix havent-hi presos polítics en aquest país, exigim a l’Estat que els alliberi, reclamem viure en un país democràtic on es respectin els drets bàsics i, en definitiva, la seva ciutadania pugui ser lliure”.

ÀUDIO: Salomó Torres explica els motius de les reivindicacions

Les mobilitzacions a la comarca continuaran a les 6 de la tarda davant dels ajuntaments per reivindicar, segons els impulsors, que “som una república i volem els presos polítics a casa”.

Retencions a les carreteres tarragonines

Alguns conquencs han començat les mobilitzacions ben d’hora perquè desenes de membres del Comitè de Defensa de l’Espluga i la Conca s’han sumat a les accions de protesta de la demarcació de Tarragona. En aquest sentit, el dia ha començat amb moltes complicacions a les principals carreteres d’accés a la ciutat de Tarragona i en nombrosos punts de la província. Encara a les 12 del matí, el Servei Català de Trànsit manté actives més d’una desena d’incidències a la demarcació de Tarragona que afecten, per exemple, les carreteres A-27, AP-7 i AP-2.

Seguiment desigual de la vaga a la Conca de Barberà

Molts comerços amb la persiana baixada, escoles pràcticament aturades i edificis públics tancats, aquesta ha estat l’estampa d’aquest dimecres a la Conca de Barberà. Per bé que moltes empreses, comerços i els ajuntaments s’han sumat a la vaga, el seguiment no ha estat tan majoritari al sector industrial de la comarca.

Com altres municipis, els ajuntaments de l’Espluga i Montblanc aquest dimecres només han ofert serveis mínims i molts serveis municipals han estat inactius. El seguiment de la vaga a les escoles ha estat desigual, ja que a l’Espluga l’Escola Martí Poch s’ha sumat a l’aturada, però l’Escola Vedruna només ha comptat amb un seguiment del 10%. El percentatge ha estat superior entre el professorat de l’Institut Joan Amigó perquè més del 60% ha fet vaga, però els alumnes no han pogut adherir-se a la convocatòria perquè no van fer la sol·licitud dins del termini necessari.