Els onze regidors en bloc han aprovat la moció en rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola a Catalunya. En el Ple Municipal d’aquest octubre també s’ha aprovat una moció per reclamar l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i una altra en defensa de l’escola catalana.

La moció de rebuig a l’aplicació de l’article 155, promoguda per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), es va aprovar per unanimitat. Abans de la votació, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, va assegurar: “estem davant de la situació més greu des de la recuperació de la democràcia”. David Rovira va expressar que l’atac que prepara l’Estat espanyol farà encara més gran el trencament entre Catalunya i Espanya. Rovira va fer una crida a la unitat i a seguir lluitant per defensar les institucions catalanes.

El regidor de Som Espluga, Josep M. Vidal, va defensar el vot en favor de la moció de l’AMI i l’ACM demanant a les institucions catalanes que “proclamin la independència de Catalunya com a via defensiva perquè l’Estat no ens aixafi”. Vidal remarcava que “ara és l’hora del poble” i va considerar que l’Estat no podrà aplicar l’article 155 a Catalunya perquè, assegurava, que és inviable controlar l’estructura de la Generalitat contra la voluntat del poble i, d’altra banda, perquè la societat catalana ja ha posat rumb a la república catalana, va afegir.

Pel que fa a la petició de llibertat de Jordi Sànchez, president de l’ANC, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, els grups municipals de l’Ajuntament de l’Espluga reclamen l’alliberament, del que consideren, dos presos polítics. L’alcalde de l’Espluga va remarcar la gravetat del fet que en un estat democràtic hi hagi presos polítics, mentre que Aida Morgades, regidora de Som Espluga, va afirmar que a l’Estat espanyol no hi ha separació de poders i va assegurar que “no vivim en un país democràtic”.

En defensa de l’escola catalana els regidors del consistori van aprovar la moció contra la campanya difamatòria al col·lectiu docent i de suport a aquest col·lectiu. Un acord en denúncia i rebuig a les crítiques que ha rebut el sector de l’ensenyament català per part de diversos líders polítics.