El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat aquest octubre un increment de mitjana del 7% de la taxa d’escombraries. L’actualització es tradueix en percentatges diferents entre municipis, que en el cas de l’Espluga és del 6,52%.

La pujada d’aquesta taxa es deu a l’augment de les penalitzacions que fa l’Agència Catalana de Residus per la quantitat d’escombraries que es dipositen al contenidor del rebuig. D’aquesta manera, el Consell Comarcal paga ara 30 euros per tona de rebuig, mentre que fins ara en pagava 19, el que suposa un increment d’un 58 %. Aquesta política s’efectua per potenciar la recollida selectiva de residus, és a dir, com més malament es fa aquesta recollida, més alts són els costos per als Consells Comarcals.

ÀUDIO: Josep Amill, conseller comarcal de Medi Ambient, explica els motius d’aquesta pujada

D’altra banda, per la selecció correcta dels residus l’Agència paga un cànon al Consell, fet que pot decantar positivament la balança de despeses del servei d’escombraries. Per aquest motiu, el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Amill, insta a la població a fer correctament la selecció i disminuir la quantitat de residus que es llencen al contenidor de rebuig perquè així el Consell Comarcal tindria uns ingressos addicionals.

ÀUDIO: El conseller promou una millor selecció de residus 

Tot i l’increment de la taxa, la Conca de Barberà és una de les cinc comarques de Catalunya que millor recicla els seus residus. El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Amill, ha explicat a l’Espluga FM Ràdio que la Conca recicla un 50 % dels residus, un percentatge que l’Agència Catalana de Residus ha fixat pel 2020. “La Conca té la voluntat d’arribar al 60% el 2020”, ha afegit Amill. D’altra banda, el conseller ja ha advertit que les penalitzacions de l’Agència Catalana de Residus també augmentaran el 2020 i és que llavors es cobraran 50 € per tona de rebuig.

ÀUDIO: Josep Amill destaca els bons registres de la Conca 

La recollida porta a porta, camí a recórrer

El conseller de Medi Ambient de la Conca ha explicat que el Consell Comarcal està fent un estudi de la recollida porta a porta i quines conseqüències tindria aquest canvi. Josep Amill constata la sensació de consens que tindria l’aplicació d’aquest mètode de recollida de residus a la comarca. Considera que podria ser un bon mecanisme, però que hauria d’haver-hi sancions o bonificacions per tal que sigui efectiu.

ÀUDIO: El conseller de Medi Ambient proposa la recollida porta a porta