Aquest setembre s’han localitzat monedes, una sivella de bronze i una fíbula romana, entre d’altres, en diversos jaciments romans de les Muntanyes de Prades i de l’Espluga de Francolí. La troballa l’ha fet l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i la Universitat de Barcelona i destaca, segons els arqueòlegs, perquè certifica que les Muntanyes de Prades en l’època romana van estar més habitades del que semblava.

Les prospeccions fetes aquest setembre han estat la continuació d’unes tasques que van començar fa dos anys. El projecte està centrat en termes d’arqueologia militar i busca testimonis de conflictes militars ocorreguts durant l’època romana. Un dels responsables de l’estudi, Jordi López, ha explicat a l’Espluga FM Ràdio que aquestes troballes no són habituals perquè en les terres catalanes l’estudi de l’arqueologia militar encara es troba en una fase inicial i les restes de conflictes bèl·lics són difícils de localitzar.

Aquesta segona campanya de prospeccions s’ha desenvolupat en diversos punts de la Conca de Barberà i de l’Alt Camp i en destaca un petit jaciment romà, que possiblement hauria estat un punt de guaita estratègic, situat a les muntanyes de Prades a més de 1.000 m d’altitud. En aquest espai, s’hi han localitzat monedes dels segles II-I aC i IV-V dC que indicarien que hauria estat ocupat en moments diferenciats. Pels voltants de Prades, s’han localitzat monedes romanes i dos anells de bronze.

A l’Espluga de Francolí s’ha estat treballant en dos jaciments, un possiblement hauria estat un campament militar i l’altre un punt de guaita on s’hauria viscut algun conflicte durant l’època romana. A l’Espluga s’hi ha trobat una fíbula romana contemporània de les bales de fona recuperades fa dos anys en el mateix punt.

El pas de la Guerra Civil a la Conca, al descobert

Més enllà de les troballes romanes, l’estudi també ha servit per descobrir els rastres de la Guerra Civil, tant a l’Espluga com a Prades. Pel que fa a l’Espluga, en un turó proper a les vies del tren, s’hi han recuperat nombrosos cartutxos, beines i bales d’aquest episodi.

Jordi López ha remarcat que aquest fet permetrà documentar molt millor la resistència republicana que va tenir lloc el gener de 1939 davant l’avanç de les tropes franquistes. López revela que en aquest turó s’hi van establir metralladores i que el punt era bombardejat pels italians. Alhora, Jordi López assegura que les beines permeten conèixer l’any i l’origen de fabricació del cartutx. En aquest sentit, confessa que la resistència republicana hauria utilitzat munició produïda a les fàbriques del Tercer Reich.

Els treballs arqueològics han comptat amb l’ajut econòmic del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Privada Mútua Catalana i el Museu de la Vida Rural.

ENTREVISTA a Jordi López, director de les prospeccions arqueològiques a les muntanyes de Prades