L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà fa una crida per recopilar les fotografies i audiovisuals fetes durant la jornada del referèndum per tal de preservar el material gràfic. L’Arxiu obre les portes a particulars, entitats, empreses i institucions a enviar fotos, vídeos o cartells relacionats amb la convocatòria de l’1 d’octubre per tal que pugui ser catalogat i arxivat.

El director de l’Arxiu Comarcal, Josep M. Porta, ha explicat a l’Espluga FM Ràdio que la crida es fa amb la intenció de documentar la jornada històrica de l’1 d’octubre i assegura que “és important perquè, si no s’arxiven, la gent anirà esborrant les fotografies i moltes es perdran”. La finalitat de l’Arxiu, remarca Josep M. Porta, és conservar la documentació, sobretot imatges i vídeos, del que va succeir el dia del referèndum, però també de l’aturada general i de la concentració unitària a Sarral del 3 d’octubre.

ÀUDIO: Josep M. Porta assegura que la gent acabarà eliminant les fotografies dels mòbils

El director de l’Arxiu Comarcal també ha destacat que des de la institució es treballa per conservar els moviments ciutadans existents a la Conca i que, per aquest motiu, és necessari que els mateixos protagonistes enviïn el material gràfic que hagin creat. En aquest sentit, qui vulgui contribuir en l’arxiu visual de l’1-O pot adreçar-se directament a l’Arxiu Comarcal.

ÀUDIO: El director de l’Arxiu Comarcal destaca la importància de preservar el material

En qualsevol cas, Josep M. Porta també ha concretat a l’EFMR que del material rebut se’n farà una selecció del que sigui més significatiu per tal de no sobrecarregar el material documentat d’aquesta jornada. Alhora, Porta recomana que qui dipositi els seus arxius també en triï el de més bona qualitat i simbòlic.

Aquesta iniciativa s’està repetint també en altres centres de la Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya amb el mateix objectiu de documentar el referèndum de l’1 d’octubre.