El curtmetratge Celebració, enregistrat el maig del 2016 a l’Hostal Senglar de l’Espluga, ha estat premiat al Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya 2017 en la secció de Noves Visions amb el premi a la millor direcció-realització.

L’audiovisual el va elaborar un equip de 25 alumnes de Comunicació Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra en el marc d’un projecte del tercer curs d’aquests estudis universitaris. El curtmetratge va estar dirigit pels alumnes Gerard Vidal i Pau Cruanyes, el darrer amb vincles familiars a l’Espluga. El contacte de Cruanyes va ser determinant perquè l’Hostal del Senglar es convertís en escenari de la producció audiovisual.

El projecte universitari ha estat distingit aquest octubre en la secció d’autors emergents del Festival de Sitges. El jurat dels premis destaca de Celebració la direcció d’autors, la posada en escena i la mirada del director en constant investigació. El recorregut d’aquest curtmetratge en festivals va començar al 64è Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià en què va formar part de la selecció de la Trobada Internacional d’Estudiants. El primer premi el van rebre a l’Eureka Festival Universitario de Bogotá, a Colombia, on va ser nomenat millor curtmetratge de la secció oficial. El projecte també ha passat pel FEC de Reus, el Mecal de Barcelona, el Sharm el-Sheikh Film Festival d’Egipte, el Kiev International Film Festival i també va ser seleccionat al Film Corner de Cannes.

Un casament de pel·lícula a l’Hostal del Senglar 

El rodatge cinematogràfic va comptar amb la participació de 25 alumnes que formaven l’equip tècnic, tutoritzats per Diego Dussuel, Santiago Fillol, Agost AlistuztaIsa Campo i Marcos Toribio. Mar Pawlowsky i Antoni Meler són els protagonsites del curt, acompanyats per 5 actors amb papers secundaris. L’enregistrament també va aplegar una seixantena de figurants d’arreu de Catalunya, alguns d’aquests de l’Espluga. Tot plegat, es va rodar en analògic en format de 16 mm.

Celebració relata la història d’un casament surrealista. La núvia és la protagonista del curt, però els assistents la tracten com una convidada més. De fet, l’únic punt de suport que té és la figura del seu pare, amb qui manté una relació estranya. En aquest sentit, l’Hostal del Senglar és l’escenari del banquet del casament i les accions passen tant al seu interior com als jardins.

Un dels directors del curtmetratge, Pau Cruanyes, ha explicat a l’Espluga FM Ràdio que van escollir l’Espluga com a escenari de la gravació perquè la direcció de l’Hostal del Senglar els va facilitar gairebé la totalitat de l’edifici per fer-hi l’enregistrament, amb l’avantatge pels estudiants que les sales en què van gravar estaven fora de servei. Alhora, Cruanyes ha recordat que l’equip es va poder allotjar a l’Espluga i els va ser fàcil involucrar-hi veïns del municipi com a figurants.