El ple de l’Ajuntament de l’Espluga d’aquest dijous ha aprovat per unanimitat una moció per condemnar la repressió policial efectuada per la policia espanyola l’1 d’octubre, durant la celebració del referèndum. La moció inclou 7 acords, entre aquests demanar la retirada de les forces policials o, d’altra banda, declara Enric Millo persona non grata a l’Espluga i en demana la seva dimissió com a delegat del Govern espanyol a Catalunya.

Els onze regidors del consistori van aprovar la moció redactada per l’AMI i l’ACM per condemnar les actuacions policials del diumenge que van deixar un balanç de gairebé 900 ferits. L’acord recull: “condemnar de forma enèrgica, alta i clara tota la violència injustificada generada per l’Estat espanyol, emparat pel seu govern, contra veïns i veïnes dels nostres pobles i ciutats que l’únic que volien és decidir i exercir la democràcia».

Amb l’aprovació de la moció, el consistori també vol donar suport als ferits de l’1 d’octubre i exigeix  la retirada dels efectius policials del Cuerpo Nacional de Policía i de la Guàrdia Civil enviats de manera expressa per a impedir el referèndum. D’altra banda, es demana que el govern de l’Estat assumeixi totes les responsabilitats pels danys personals i materials conseqüència d’aquesta brutal repressió. Mentre que, alhora, s’apunta al delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, com a responsable de les actuacions amb força de la policia espanyola. Per això, es demana que Millo dimiteixi del càrrec i se’l declara persona non grata al municipi.

També reconeix l’actitud, valentia i el comportament cívic i pacífic de més de 2 milions de persones que aquest diumenge es van expressar a les urnes. L’acord també demana mediació i suport a les institucions europees i de la comunitat internacional.

La moció va ser aprovada amb els vots de tots els regidors del consistori. Josep M. Vidal, regidor de SOM Espluga, va ser crític amb l’actuació de les forces estatals i qualifica l’acció de l’Estat de vergonyosa i inadmissible en un estat democràtic. Mentre que Jordi Torre va recordar que aquesta moció s’està aprovat a nombrosos ajuntaments de Catalunya i, per aquest motiu, espera que pugui tenir efectes.

ÀUDIO: Josep M. Vidal remarca que el «a por ellos» anava dirigit a la gent que volia votar

ÀUDIO: Josep M. Vidal recorda que l’Estat va reprimir el referèndum amb la força

ÀUDIO: Jordi Torre espera que la moció pugui ser efectiva