El ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar per unanimitat, aquest dimecres 4 d’octubre, una moció conjunta per retirar els honors que la Casa Reial té a Montblanc. Per primera vegada, aquest moció va obtenir els vots favorables dels tretze regidors del consistori montblanquí: vuit d’Agrupament Catalanista de Montblanc, dos de la CUP, dos del PDeCAT i un de la FIC.

L’any 2013 es va aprovar una moció semblant presentada per l’Entesa a instàncies de la CUP, que en aquell moment no tenia representació al consistori. Llavors es va aprovar per vuit vots a favor (sis dels regidors de l’equip de govern d’ERC i dos d’Entesa) i va tenir l’abstenció dels dos regidors de CiU i els únics regidors de la FIC i el PSC.

Segons la moció aprovada aquest dimecres, l’Ajuntament de Montblanc manifesta el seu rebuig al sistema monàrquic per entendre que el règim més democràtic és el que correspon a la realitat republicana, i expressa la voluntat del mateix consistori que ni Elionor de Borbó ni Felip VI utilitzi el títol del Ducat de Montblanc. L’alcalde, Josep Andreu, destaca que és un moment històric que tots tretze regidors hagin votat a favor de la moció.

ÀUDIO: L’alcalde de Montblanc remarca el rebuig del consistori en bloc a la monarquia

Aquesta moció s’ha presentat després que el rei d’Espanya Felip VI, en el discurs que va realitzar el passat dimarts 3 d’octubre, no fes cap referència als disturbis que van crear la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola en diverses poblacions de Catalunya i, també a la Conca de Barberà, concretament a Sarral, en les seves càrregues violentes contra ciutadans que exercien pacíficament el seu dret a vot.

La moció reflexa que el discurs del monarca espanyol es posa mil·limètricament al costat del govern del Partit Popular presidit per Mariano Rajoy. Felip VI també manifesta que el Parlament i el Govern de Catalunya estan al marge de la llei i de la Constitució espanyola. Finalment, la moció es queixa dels atacs del poder judicial contra el poble de Catalunya, que segons el rei espanyol, estan plenament justificats.

ÀUDIO: El regidor del PDeCAT, Cesc Viñas, exposa els motius per donar suport a la moció

ÀUDIO: El regidor de la FIC, Toni Gutiérrez, critica el discurs del rei

ÀUDIO: La regidora de la CUP, Laura Aluja, celebra la decisió unànime del consistori