El cap de setmana del 29 i 30 de setembre i de l’1 d’octubre Montblanc va celebrar la quinzena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica. El festival va tornar a acollir una excel·lent mostra d’obra de ceramistes de Catalunya, Bèlgica, Espanya, França i el Regne Unit, país convidat, i es va poder gaudir d’una variada programació que va incloure demostracions i tallers al claustre de Sant Francesc, exposicions en diversos punts de la vila, i un espectacle el dissabte al vespre a la plaça de Sant Francesc. Tot plegat, impregnat d’un ambient de celebració d’un aniversari especial.

Terrània 2017 serà recordat, però, per la coincidència amb el Referèndum per la Independència, que va condicionar l’assistència de visitants durant la jornada de diumenge 1 d’octubre. Una circumstància que ja se sabia amb antelació i que va ser assumida tant pels organitzadors com pels ceramistes participants.

És obvi que les xifres de visitants i les vendes s’han vist afectades i s’ha trencat la tendència a l’alça dels darrers anys. Els visitants han estat 2.800 i les vendes s’han quedat en 10.200€.

Tanmateix, Terrània és un festival completament consolidat com a punt de trobada imprescindible per als aficionats a la ceràmica artística. Ha seguit augmentant el nivell de l’obra exposada i la varietat de les activitats paral·leles ha suposat un salt qualitatiu que ha de marcar el camí a seguir en les properes edicions.

Els visitants han gaudit de tallers i demostracions que s’han tornat a fer amb la col·laboració de Ceràmica Collet SIO-2. Han quedat plens els clàssics tallers infantils coordinats per l’Escola d’Art de Valls de la Diputació de Tarragona; la nova proposta de taller microrakú amb microones a càrrec de Montse Llanas; i el taller de torn amb Tastets de Fang.

Els set ceramistes d’Anglaterra i del País de Gal·les que van assistir al festival va sorprendre amb Terrània’s birthday party reproduint una festa d’aniversari amb una taula parada plena de menjar. Una altra de les demostracions fou Joc de barrets, una activitat feta amb el suport de Forns Isuni i Subministres Anper amb un format similar a una cursa de relleus en la qual els ceramistes van elaborar peces que s’improvisaven al moment. Ambdues activitats van comptar amb la col·laboració de la ceramista argentina de San Carlos de Bariloche Paula Suco que va viatjar a Catalunya expressament per a prendre part al festival.

El dissabte a la nit tingué lloc l’espectacle central del festival Fire of Imagination, que també va recordar el quinzè aniversari de Terrània amb una performance de la companyia Fanglina amb els ceramistes Sergi Pahissa i Emilia Musiał i la col·laboració de l’escultor Quim Rifà i del mim i músic Maciej Królikowski.

A partir d’ara l’antiga església de Sant Francesc es transformarà novament per acollir els altres dos esdeveniments de tardor que s’organitzen des de l’Oficina de Turisme de Montblanc. Clickània, el festival de Playmobil, els dies 12, 13, 14, 15, 21 i 22 d’octubre. I Safrània, la Fira de Sant Martí de productes agroalimentaris de la Conca de Barberà, els dies 4 i 5 de novembre.