Més de 2.000 persones han omplert la plaça del Mercat de Sarral, 5.000 segons l’Ajuntament, aquest migdia per condemnar la violència de les forces policials espanyoles que aquest diumenge van deixar un balanç de prop de 900 ferits a Catalunya, 12 dels quals a Sarral, l’únic municipi de la Conca en què la Guàrdia Civil va carregar contra la gent que impedia l’accés dels agents al col·legi electoral.

La mobilització, de les més multitudinàries que es recorden a la comarca, ha comptat amb l’entrega de la societat civil, alcaldes i alcaldesses, membres dels consistoris, representants de sindicats, associacions i entitats. També hi han assistit voluntaris del parc de Bombers de Sarral, de Valls i de Montblanc i centenars de pagesos de la comarca que prèviament havien participat en una marxa amb uns 300 tractors.

“Sarral, Sarral”, el clam ha estat unànime en solidaritat amb els sarralencs i sarralenques després dels episodis d’aquest diumenge, també han ressonat crits d’independència, entre d’altres.

La Conca condemna la brutalitat policial durant l’1 d’octubre

“Sarral avui és la capital de la Conca”, així ho ha dit Francesc Benet, president del Consell Comarcal, justificant que avui la Conca no ha fallat en la concentració unitària al municipi colpejat per la brutalitat policial de l’1-O.

Durantels parlaments dels alcaldes i membres de l’ANC local, s’ha remarcat la lluita pacífica dels catalans que han fet possible el referèndum, un moviment anomenat també com “la revolució dels somriures”. Alhora, s’ha agraït la tasca feta pels voluntaris que han permès les votacions, els Bombers de la Generalitat, al Sistema d’Emergències Mèdiques i als Mossos d’Esquadra.

Dos dies després, s’ha recordat que a la Conca van poder votar més d’11 mil persones i que, malgrat els intents, la policia espanyola no va poder retirar cap urna. “Ens volen enterrats, però no saben que som llavors”, reproduïa l’alcalde de l’Espluga, David Rovira. L’alcalde espluguí ha destacat el paper de desenes de joves que van protegir durant els col·legis electorals durant el cap de setmana, en destacava la resistència  pacífica.

Al seu torn, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, donava per fet que el poble català ja és lliure. “El nostre cor ja és lliure. No volem ser d’un país que utilitza la força bruta”, afegia el batlle montblanquí, qui també afirmava que “el jovent s’ha apoderat del procés, ells el faran possible”.

L’últim en parlar ha estat l’alcalde de Sarral, Josep Amill, que ha donat les gràcies a tots els qui aquest dimarts han donat suport als veïns del municipi i, alhora, remarcava l’entrega de les desenes de persones  que van impedir durant molts minuts l’accés de la Guàrdia Civil. Un bloqueig que va acabar quan al Casal Municipal de la Gent Gran de Sarral, ja no hi quedava cap rastre del material del referèndum, ha relatat Josep Amill.

L’acte unitari a Sarral s’ha celebrat coincidint amb l’aturada a Catalunya  d’aquest 3 d’octubre. De fet, alcaldes de la Conca havien programat la concentració per ahir dilluns també a Sarral, però es va desconvocar ajornant-la un dia. Tot i això, representants dels Ajuntaments de la comarca van trobar-se l’endemà dels incidents a Sarral. En la jornada d’aquest dimarts s’ha celebrat un esmorzar popular a Montblanc, s’ha tallat la N-240 durant 30 minuts i, abans de l’acte a Sarral, uns 300 tractors han fet una marxa des de Montblanc i des de la Baixa Segarra.

ÀUDIO: Parlament de l’acte unitari a Sarral en rebuig a les actuacions policials

Descarrega’l aquí