Aquest proper cap de setmana Montbanc es tornarà a convertir en la capital catalana de la ceràmica artística amb la quinzena edició de Terrània, el Festival Internacional de Ceràmica.

L’antiga església i el claustre de Sant Francesc tornarà a ser punt de trobada de ceramistes arribats d’Europa. Enguany n’hi ha 34: 15 de Catalunya, 7 del Regne Unit (país convidat), 6 de França, 5 d’Espanya, 1 de Bèlgica. A banda de l’exposició i venda de peces singulars, els visitants podran gaudir d’un ventall de propostes excepcional que s’ha programat per commemorar els 15 anys de festival.

A la sala d’exposicions del claustre de Sant Francesc, en l’horari d’obertura de Terrània, es farà una mostra dedicada al Regne Unit, país convidat enguany després de la República Txeca i Alemanya. Hi prenen part set ceramistes d’Anglaterra i del País de Gal·les que també seran protagonistes d’una de les activitats centrals del festival, la Terrània’s birthday party. En aquesta demostració, que es podrà veure el divendres i el dissabte, es reproduirà una festa d’aniversari en homenatge per les 15 edicions que se celebren. Els ceramistes realitzaran totes les peces que es necessiten per celebrar una festa: estovalles, tovallons, gots, coberts, plats, pastissos, etc.

Les demostracions dels ceramistes participants al festival i els tallers tornaran a captar l’atenció dels visitants, en aquest cas al claustre de Sant Francesc. Una de les novetats d’enguany és Joc de barrets, una activitat amb un format similar a una cursa de relleus en la que els ceramistes aniran elaborant entre tots peces que s’improvisaran sobre la marxa. Es farà espectacle a partir de la creació artística amb les aportacions personals de cadascun d’ells. Iniciarà la demostració la ceramista argentina de San Carlos de Bariloche Paula Suco.

Els visitants poden involucrar-se plenament a partir de tocar el fang, crear peces, pintar-les i posar-les al forn. I, a més, poden endur-se-les. Van començar sent només per a infants i actualment tot tipus de públic hi participa. Per això hi tornarà a haver diversos tallers, com sempre, amb preus populars: infants entre 7 i 13 anys 2,00€ i adults 3,00€.

Els tallers infantils tornaran a estar coordinats pel Taller d’Art de Valls de la Diputació de Tarragona que col·labora amb el festival des de fa molts anys. Els més petits poden modelar el fang sota la supervisió i explicacions de monitores.

Una de les novetats de l’edició de l’any passat, el taller de torn amb Tastets de Fang, tingué una fantàstica acollida per grans i petits. És per aquest motiu que es repetirà l’experiència que dona la possibilitat de descobrir la tècnica de confecció de peces amb el torn.
La ceramista Montse Llanas tornarà a coordinar un altre taller com els que ha fet en altres edicions del festival. Enguany ofereix una original proposta amb la cocció de les peces en un forn microones.

L’espectacle central de Terrània 2017 és una performance amb forns de fantasia i foc que es farà a la plaça de Sant Francesc el dissabte a ¾ de 9 del vespre. El protagonitza la companyia Fanglina amb els ceramistes Sergi Pahissa i Emilia Musial i la col·laboració de l’escultor Quim Rifà i del mim i músic Maciej Królikowski.

A tot això cal afegir les exposicions que s’han programat aquests dies, algunes de les quals fores inaugurades a començament de setembre i d’altres s’allargaran fins les portes de Nadal.

Consulta el programa d’actes de Terrània