Una desena de joves de l’Espluga han pintat aquesta tarda un mural en favor de la independència de Catalunya en una façana del carrer Lluís Carulla. En la pintada, a més d’una frase de Vicent Andrés Estellés, hi apareix el dibuix del “Piolín”, un personatge que s’ha convertit en un símbol del moviment independentista després que atraqués al port de Barcelona un vaixell per allotjar la policia espanyola amb aquest personatge de Warner Bross, entre d’altres, a l’exterior.

“No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu”, aquesta és la frase que encapçala el mural al costat d’un puny alçat amb l’estelada. En l’altre lateral de la façana, els joves han pintat el personatge de dibuixos animats i l’etiqueta #freepiolín que ha estat tendència a les xarxes socials després que els responsables del vaixell tapéssin aquest diumenge els dibuixos de l’exterior amb lones de grans dimensions. Els joves han assegurat a l’Espluga FM Ràdio que l’acció no l’han fet sota cap col·lectiu concret, sinó que ha estat una iniciativa en què diverses persones s’hi han sumat individualment.

El dibuix i l’etiqueta #freepiolín s’han convertit en protagonistes de molts dels missatges de rebuig del desplegament policial de l’Estat espanyol per frenar la convocatòria del referèndum del pròxim 1 d’octubre.