Unes 300 persones s’han concentrat aquest matí a la plaça de la Vila de l’Espluga clamant “democràcia” en defensa del referèndum de l’1 d’octubre. Just una setmana abans de la convocatòria, la crida de les entitats independentistes ha comptat amb la participació de part de la cultura popular del municipi i el suport unànime del consistori espluguí.

La mobilització reivindicativa s’ha mesclat aquest diumenge amb un ambient festiu que ha omplert la plaça de la Vila de l’Espluga. D’una banda, els representants de l’Ajuntament i el coordinador de l’Espluga per la Independència reivindicaven la resistència pacífica, tot criticant l’ofensiva de l’Estat espanyol per frenar el referèndum. La reivindicació s’ha traslladat aquest matí al carrer amb una estampa festiva. La família de Gegants Neolítics, els Gegants de la Germandat de la Santíssima Trinitat, els Grallers, la colla gran i infantil del Ball de Bastons i el senglar dels Diables de l’Espluga i la batucada de la colla infantil s’han sumat a la denominada “Marató per la democràcia”. D’altra banda, la crida també ha inclòs una encartellada popular que a l’Espluga ha acabat amb la penjada de la paraula “democràcia” a la plaça de Sant Isidre, unes llistes visibles des del carrer Anselm Clavé.

La mobilització d’aquest diumenge s’ha repetit en altres municipis de la Conca

Qui ha encetat els parlaments ha estat el coordinador de l’Espluga per la Independència, Jordi Saumell. Ho ha fet dient: “bon dia sediciosos i sedicioses”, responent sarcàsticament a l’acusació del ministeri públic de delicte de sedició als impulsors de les mobilitzacions d’aquests dies. Saumell ha criticat el govern espanyol per l’ofensiva en contra del referèndum, assegura que la separació de poders a l’Estat espanyol no existeix. Jordi Saumell ha comparat el desplegament policial de l’Estat aquest dies amb els que es van efectuar aquest estiu durant la saturació de l’Aeroport del Prat o després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, el coordinador ha denunciat que llavors no van enviar, ni de lluny, tants efectius.

Els representants polítics insten als espluguins a resistir pacíficament

Jordi Saumell, com també ho han fet Jordi Miró i David Rovira, ha assegurat que l’1 d’octubre el referèndum es farà i que, fins llavors, l’actitud de la societat catalana ha de ser pacífica i Saumell afegia: “Ens mobilitzarem les vegades que sigui necessari”.

El regidor de Som Espluga, Jordi Miró, ha agraït la valentia del president de la Generalitat, el mateix govern i els diputats del Parlament que han donat suport al referèndum. Alhora, ha recordat que el consistori espluguí en bloc també ha donat suport a la convocatòria d’aquest 1 d’octubre. “No tenim por, votarem”, ha manifestat Miró tancant la seva intervenció.

L’últim en parlar ha estat l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, i ho ha fet amb termes similars als dels dos representants anteriors. Rovira ha recordat amb la figura històrica de Gandhi, considerant que els seus valors segueixen sent actuals i instant així als espluguins a fer resistència pacífica davant l’ofensiva judicial per frenar el referèndum. Com també ha manifestat en l’entrevista a l’Ajuntament a Casa d’aquest diumenge a l’EFMR, David Rovira ha afirmat: “L’1 d’octubre votarem i hi hem de ser tots, no només en el moment de votar, hi hem d’estar tot el dia”. Serenor, tranquil·litat i convicció, han estat les directrius amb les quals Rovira ha acabat els parlaments.

L’acte a la plaça de la Vila ha acabat amb crits de “votarem” i amb l’himne dels Segadors interpretat pels Grallers de l’Espluga. Després d’això, la mobilització ha seguit en forma de cercavila fins a la plaça de Sant Isidre on s’han ubicat les lletres de la paraula “democràcia”.

GALERIA D’IMATGES

1 COMENTARI

  1. QUINA CRISPACIÓ, QUIN ODI, QUIN MAL ROTRLLO ES RESPIRA A LES TROBADES DE SUPORT AL REFERÈNDUM. I ULL VIU QUE ESTAN A PUNT DE DIR-NOS SI NO HO HAN DIT JA QUE ENVIEN LA GUARDIA CIVIL PER PROTEGIR-NOS. BARRUTS!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.