Després dels escorcolls d’aquest dimecres de la Guàrdia Civil a seus del govern de la Generalitat, diverses entitats de cultura popular de la Conca de Barberà han publicat comunicats a les xarxes socials mostrant, d’una banda, el rebuig a les actuacions del govern espanyol per frenar el referèndum i donar suport a les institucions catalanes, de l’altra.

L’Associació de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, els Diables de l’Espluga, el Casal de l’Espluga, l’Associació Cucafera de Montblanc, el Ball de Bastons i els Torraires de Montblanc són entitats de la comarca que han respost a les actuacions policials publicant un comunicat a les xarxes socials.

Les associacions han condemnat els escorcolls que es van fer al llarg del dimecres i ho qualifiquen d’atac polític i judicial. Alhora, la majoria dels comunicats afirmen que l’actuació del govern espanyol va en contra de les institucions catalanes, la llibertat d’expressió i la democràcia. Les entitats es postulen a favor del dret a decidir i donen suport així al govern català i a la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre.  Per la seva part, el Casal de l’Espluga ha reaccionat als fets publicant el poema de Miquel Martí i Pol, “Aquesta remor que se sent”.