Lluís Llach, diputat al Parlament de Catalunya, ha reivindicat a l’Espluga una nova república catalana com a resultat del referèndum del pròxim 1 d’octubre. Llach ha encoratjat el públic assistent, unes 500 persones, a votar “Sí” a la independència de Catalunya donant valor a la història, la cultura i els anhels de llibertat del país, però destacant, per sobre d’això, que “és el futur el que ens estira, ens convoca, és una riquesa que només tenim nosaltres”.

ÀUDIO: Lluís Llach esperona els catalans a construir una nova república

Amb totes les localitats plenes i desenes de persones dempeus, Lluís Llach ha encapçalat l’acte de la campanya unitària pel Sí que s’ha celebrat aquest dimarts al vespre a la plaça de l’Església. Llach ha donat arguments en favor de construir una nova república catalana del segle XXI. L’ara diputat al Parlament de Catalunya ha destacat motius econòmics per votar “Sí”, com per exemple la viabilitat del sistema de pensions, però  l’emotivitat i la ironia han jugat un paper important en el seu argumentari.

Llach proposa una república catalana inclusiva i diversa

“La majoria del col·lectiu d’aquest país ha canviat el xip de tal manera que és impossible fer marxa enrere, fora que l’Estat espanyol es vulgui convertir en una dictadura de ple contingut”, ha manifestat Llach afirmant que aquest canvi de xip és el més important del procés.

ÀUDIO: Lluís Llach considera que el canvi de xip és irreversible

El diputat de Junts pel Sí ha parlat a l’Espluga de la diversitat de la societat catalana per remarcar que la una eventual república catalana ha de ser inclusiva, assegurant que el referèndum és el resultat d’un moviment de tots i per a tots. “Tenim la tossuda voluntat de ser, en una democràcia això és un gran patrimoni”, ha declarat Llach i, alhora, ha exposat: “Fer de la diversitat d’aquest país la seva riquesa, és el que ens fa tenir un projecte de futur engrescador”. Arran d’això, ha insistit: “no lluitem contra els espanyols, lluitem contra l’Estat espanyol”.

ÀUDIO: El diputat remarca la diversitat del societat com a riquesa del país

Lluís Llach també s’ha referit al possible reconeixement d’una Catalunya independent per part d’altres països, entreveient que les possibilitats de suports externs són reals. En resposta a una pregunta d’una persona del públic, el diputat no ha descartat que l’Estat apliqui l’article 155 tenint en compte les darreres actuacions, però ha refermat que al president Puigdemont només el podrà treure el mateix Parlament de Catalunya.  

Lluís Llach dóna inici a la penjada de cartells a l’Espluga 

En acabar l’acte, l’Espluga per la Independència i representants de partits polítics han iniciat la penjada de cartells a l’Espluga en favor del “Sí” a la independència de Catalunya. El primer cartell l’ha penjat simbòlicament el mateix Lluís Llach en un plafó ubicat a l’espai en què s’han celebrat els parlaments. Després d’això, els representants de les entitats i dels partits polítics han penjat cartells en altres espais del municipi.

AUDIO | Parlament de Lluís Llach en l’acte de la campanya pel Sí a l’Espluga (Els primers minuts no s’han pogut enregistrar per un problema tècnic)