Un any més, l’Espluga ha viscut la Diada de l’Onze de Setembre amb els actes tradicionals, enguany però a les portes del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre. L’acte insititucional celebrat a la plaça de la Vila amb més de vuitanta assistents ha servit per reivindicar el dret a votar sobre la independència de Catalunya i, alhora, s’han donat arguments per votar “Sí” en la cita de l’1 d’octubre.

L’acte institucional ha començat al voltant de les 10.30 h del matí i ha comptat amb la intervenció del coordinador de l’Espluga per la Independència, Jordi Saumell; d’altres veïns del municipi i de l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, que ha tancat els parlaments. Enguany s’ha donat la paraula a espluguins de generacions diferents i també a un resident dels Estats Units, Anton Martí, qui ha recordat les paraules de Martin Luther King. A la plaça de la Vila també s’ha fet un minut de silenci en memòria de les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils. El cant dels Segadors ha tancat l’acte institucional i s’ha donat pas a un vermut. Alhora, de forma excepcional, s’ha penjat una estelada al balcó de l’Ajuntament de l’Espluga.

La celebració de la Diada a l’Espluga ha començat a les 8 del matí amb la penjada de la senyera des del campanar de l’Església Vella i amb la disparada de salves. Després d’això, una trentena d’espluguins ha participat a la 32a Caminada Popular de l’11 de setembre que aquest 2017 ha passat pel Castell de Milmanda, l’Ermita dels Torrents i Sant Bernat.