Una desena de veïns de la Conca s’han sumat a la concentració davant de la redacció del setmanari El Vallenc a Valls en contra del registre que agents de la Guàrdia Civil han efectuat a les instal·lacions del mitjà de comunicació. La investigació estaria intentant localitzar proves que puguin relacionar l’empresa amb la impressió de material pel referèndum de l’1 d’octubre.

Els agents de la Guàrdia Civil s’han presentat aquest dissabte al matí a les dependències d’El Vallenc i desenes de persones hi han reaccionat manifestant-se a les portes de l’edifici fent reivindicacions en favor del referèndum i la llibertat d’expressió. La mobilització espontània que ha reunit més de 150 persones compta amb la presència de representants de partits polítics i entitats independentistes, entre els quals l’espluguí Ferran Civit, diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí. També s’hi han sumat una desena de membres de l’Espluga per la Independència.

El diputat Ferran Civit ha definit que el registre de la Guàrdia Civil a les dependències d’El Vallenc és un atac contra la llibertat d’expressió i la democràcia.  «En una democràcia del segle XXI a la Unió Europea això és intolerable, és vergonyós», ha afegit Civit.

ÀUDIO: Ferran Civit critica el registre de la Guàrdia Civil

Qui també ha catalogat l’escorcoll de poc democràtic ha estat Joan Poblet, membre de l’Espluga per la Independència.

ÀUDIO: Joan Poblet explica els motius pels quals s’han sumat a la concentració 

L’Ajuntament de Montblanc també ha donant suport al diari El Vallenc durant la Festa Major del municipi. Regidors del consistori monblanquí han sortit al balcó de l’Ajuntament mostrant cartells en què s’expressava: «Tots som El Vallenc».

Les reaccions també es reprodueixen a les xarxes socials

La protesta ha estat protagonitzada sobretot per societat civil de la ciutat de Valls i de la comarca, però a les Xarxes Socials les reaccions han anat més enllà de l’àmbit local. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha manifestat el seu suport al setmanari El Vallenc i ha assegurat que «l’operació no busca paperetes, busca brega».

Segons explica Televisió de Catalunya, divendres el jutjat de guàrdia de Tarragona va obrir diligències prèvies després de rebre la denúncia de la Fiscalia per desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics. Per aquest motiu s’haurien sol·licitat tres escorcolls a les oficines de la impremta de Constantí, que també es vincula en aquest cas, i als dos locals d’El Vallenc.