Per primera vegada, Carles Duarte exposa el seu treball fotogràfic i ho fa al Museu de la Vida Rural amb el recull Quadern d’albades. L’exposició, que es podrà veure a la sala Maria Font fins al 5 de novembre, mostra principalment fotografies de la sortida del sol en què Duarte vol destacar els colors de la primera claror del dia.

Carles Duarte destaca per la seva faceta poètica i lingüística i a l’Espluga se’l coneix sobretot per haver dirigit la Fundació Carulla. Aquest divendres, una vegada més, va tornar al Museu de la Vida Rural, en aquest cas, per presentar la seva primera exposició fotogràfica. “Per a mi avui és un dia molt especial perquè refermo un vincle molt estimat i profund amb l’Espluga de Francolí”, expressava Duarte durant la inauguració de la mostra.

Duarte: “Les albades són ocasions propícies, són moments que conviden a la solitud i al silenci”

El comissari de l’exposició, Ramon Casalé, es va referir a la faceta fotogràfica de Duarte definint-lo com un artista plàstic, fugint de situar-lo sota l’etiqueta de fotògraf professional o amateur. Això sí, en va destacar la passió per contemplar el cel i els astres. L’exposició Quadern d’albades és una mostra d’aquest interès. En aquest cas, és el resultat de capturar el cel a les 5 o a les 6 del matí, durant l’albada, per mostrar els colors dels primers instants de claror del dia. “Les albades són ocasions propícies”, afirmava Duarte per afegir: “són moments que conviden a la solitud i al silenci”. Tot i que la sortida del sol és la protagonista de l’exposició, també es pot veure algun crepuscle.

El projecte fotogràfic que ara s’exposa a l’Espluga és el resultat d’un treball de tres anys, les fotografies han estat fetes amb càmeres reflex digitals i sense edició posterior. En aquest sentit, l’autor de l’exposició va apuntar que va intentar tensar al màxim la situació de cada moment, per captar les coses tal com són sense necessitat de postproducció. “El mèrit és de la naturalesa”, concloïa Carles Duarte.

Quadern d’albades també s’exposarà en altres espais

La inauguració de l’exposició va comptar amb la participació del director del museu, Ramon Rosich; el director adjunt de la Fundació Carulla, Jordi Quer; el comissari de l’exposició, Ramon Casalé; i l’autor de les obres, Carles Duarte. L’exposició es podrà visitar fins al 5 de novembre al Museu de la Vida Rural, però Ramon Casalé va avançar que la serà itinerant.