La Fundació Privada Educativa Vedruna de l’Espluga de Francolí, que des del 2007 gestionava l’Escola Mare de Déu del Carme, s’ha dissolt i des d’aquest estiu ha entrat a formar part de la nova Fundació Vedruna Catalunya Educació, un nou organisme privat d’abast nacional que agrupa totes les anteriors fundacions locals que gestionaven les escoles fundades per la Congregació de Germanes Carmelites de la Caritat Vedruna. Aquest divendres l’equip docent i directiu de l’Escola Vedruna de l’Espluga va assistir a l’acte nacional de presentació de la Fundació, que es va fer al Palau de Congressos de Tarragona, amb l’assistència de més de 1.600 persones d’arreu del país. Amb la creació de la Fundació Vedruna Catalunya, s’agrupen a partir d’ara, sota una mateixa direcció, els centres on s’eduquen més de 20.000 alumnes, entre els quals el de l’Espluga, Santa Coloma de Queralt, Valls o Tarragona.

L’espluguina Mar Callau, fins ara membre -com a mare- de la Fundació de l’Espluga, ha estat seleccionada com un del 11 patrons de la nova Fundació Vedruna Catalunya Educació, presidida per Montserrat Espinalt 

La signatura de la fusió de les Fundacions Vedruna, el mes de juliol. (@VedrunaCat)

Canvis en la gestió i la direcció

La fins ara presidenta de la Fundació Privada Educativa Vedruna de l’Espluga, Teresa Roig, que havia ostentat la titularitat del centre espluguí des que la comunitat de monges va deixar de gestionar-lo, serà a partir d’ara la directora general de l’Escola Vedruna de l’Espluga, i tindrà sota la seva responsabilitat la direcció pedagògica i la representació del centre a la Fundació Vedruna Catalunya. Roig estarà acompanyada de Cristina Campos a la subdirecció i Judit Rizos com a cap d’estudis. Segons la directora general, per l’escola concertada espluguina aquest canvi “representa una oportunitat única per tal d’assegurar el seu futur”. La de l’Espluga és “una de les escoles més petites de la Fundació i el fet de formar-ne part li aporta moltes millores, sobretot pedagògiques, com ara innovació o participar de projectes comuns”. Segons Teresa Roig, la dissolució de la Fundació local “no és cap pèrdua de gestió pròpia” sinó un acord comú per treballar en xarxa, sumant el millor de cada escola”. “Cada escola es seguirà gestionant a si mateixa i prenent les pròpies decisions”, aclareix.

Els mestres i personal de l’Escola Vedruna de l’Espluga, a la presentació de la Fundació Vedruna Catalunya Educació. (@VedrunaEspluga)

Més de 100 anys a l’Espluga

Un grup de nenes davant l’escola de les Monges, el 1909, a l’Espluga. (Arxiu)

L’any 2009 la comunitat Vedruna de l’Espluga va celebrar el centenari de l’arribada al poble, el 1909, de les monges Carmelites de la Caritat, seguidores de Santa Joaquima de Vedruna. Es van instal·lar al carrer de Sant Josep (actual carrer de Sor Maria Torres), i on actualment hi ha instal·lada una ferreteria van construïr-hi la seva escola, inicialment dedicada a les nenes i noies. Amb l’expansió de l’Espluga arran de la construcció del Casal, Lluís Carulla va preveure uns terrenys, just darrera de l’equipament, per la instal·lació d’una nova escola per la comunitat de monges. El 1970 van estrenar l’actual centre, incorporant per primer cop, mestres no religioses a la seva plantilla. Va ser llavors quan va passar a anomenar-se Col·legi Mare de Déu del Carme. Les monges van portar-ne la direcció fins el curs 1995-1996, i fins el 1998-1999 el centre va oferir el servei d’internat, primer de noies i després mixte. Ara fa 10 anys, el 2007, la comunitat de religioses van deixar d’ostentar-ne la titularitat que va passar a mans d’una Fundació Privada integrada per mestres i famílies, que ara ha passat a formar part de Vedruna Catalunya Educació, encara que ja feia anys que s’havia integrat al seu projecte educatiu. Precisament, aquests dies ja és la nova Fundació la que es fa càrrec de les obres de reforma dels accessos i el vestíbul del centre.

El document que certifica l’arribada des les Germanes Carmelites a l’Espluga. (@VedrunaEspluga)