Alguns agricultors i cellers de la Conca de Barberà ja han donat el tret de sortida de la verema d’enguany.  Ho han fet abans del que és habitual, ja que la maduració del raïm s’ha avançat uns 10 dies a causa de les altes temperatures del juny i juliol. D’entrada la previsió d’aquest 2017 és positiva perquè, encara que la quantitat de raïm disminueixi respecte als darrers anys, la collita d’enguany serà molt sana i això es tradueix en uns vins de més qualitat.

La verema d’enguany arranca 10 dies abans

Les primeres varietats en què s’està treballant són el Chardonnay i Pinot Noir que es destinen a l’elaboració de cava, la resta de varietats començaran a collir-se a finals d’agost i el punt àlgid de la campanya serà al voltant del 10 de setembre. El calendari avança més de pressa del que és habitual, segons la presidenta de la Denominació d’Origen de la Conca de Barberà, Mariona Rendé. Tot i això, ha afirmat que aquesta verema serà molt bona perquè el raïm és molt sa.

ÀUDIO: Oriol Vendrell, reponsable del Mas de la Sabatera, afirma que la verema ha començat abans d’hora

Un dels primers cellers de la comarca en començar la verema és el Mas de la Sabatera que va arrancar fa uns 10 dies, gairebé dues setmanes abans del que és habitual. El responsable de la finca, Oriol Vendrell, assegura que el balanç és positiu perquè la collita d’enguany és molt sana, encara que el rendiment de la vinya sigui un 30 % inferior a la mitjana o un 60 % respecte l’any passat. “La qualitat dels vins serà excepcional”, afirma Vendrell tenint en compte el bon estat del gra i que es podrà arribar a graduacions molt altes.

ÀUDIO: Oriol Vendrell destaca la qualitat excepcional de la collita d’enguany

El fet de veremar ja durant la primera quinzena d’agost provoca que alguns cellers optin per collir durant la nit. “A la nit pots treballar a 10 graus menys respecte la temperatura del dia”, reconeix Vendrell. Per exemple, al Mas de la Sabatera han fet aquesta primera fase de la verema només durant la nit perquè consideren que així poden preservar molt millor l’aroma i la qualitat del raïm. D’altra banda, al Celler Roset de la Guàrdia dels Prats han començat aquest dimecres al matí i treballen de dia o de nit, segons la demanda del celler que compra la collita.

Afectació desigual del fred a la Conca

D’altra banda, el fred dels primers mesos d’aquest 2017 ha afectat de forma desigual a les vinyes de la comarca. Mireia Roset del Celler Roset confirma que en alguns casos la producció ha caigut un 50 %. Roset afirma, alhora, que la verema ha començat entre 8 i 10 dies abans i que hagués estat un any molt productiu, si no fos pel fred.

Oriol Vendrell del Mas de la Sabatera situa l’afectació del fred del mes d’abril en un 30 % de la collita de pinot noir. En aquest sentit, la presidenta de la DO Conca de Barberà constata que, en general, les glaçades i les calamarsades d’enguany no han suposat greus afectacions per la vinya.

Per Oriol Vendrell les inclemències meteorològiques tenen un aspecte positiu a la comarca perquè el preu del raïm és més alt, ja que es calcula prenent com a referència la collita del Penedès.  Vendrell assenyala que aquests darrers anys les collites del Penedès han estat proporcionalment més justes que a la Conca i això fa pujar el preu de compra del raïm.