L’espluguí Ferran Civit ha donat el tret de sortida de la Festa de Major amb el pregó en què, entre d’altres, ha presentat “una moció per dissenyar un poble per a tothom i un futur amb garanties”. Civit ha enumerant un llistat d’aspectes del municipi que desitjaria que es potenciessin i, alhora, ha reivindicant el dialecte propi de l’Espluga. Envoltat de més d’un centenar de persones al parc del Freginal, el diputat al Parlament de Catalunya també ha destacat valors de l’Espluga, veïns o característiques del municipi que l’honoren.

El pregó que dóna inici a la Festa Major de l’Espluga enguany s’ha celebrat abans del que és habitual i en un espai gens freqüent el parc del Freginal, un emplaçament que part del públic avui redescobria. Una ubicació escollida per proposta d’Olga Herrerias, com ha destacat Ferran Civit, i és que el pregó de Civit ha estat protagonitzat per veïns del poble, alguns reconeguts i d’altres més anònims; per aspectes de la quotidianitat del municipi o per reivindicacions d’indrets, per exemple. Civit s’ha declarat com un espluguí de cap a peus, orgullós de ser-ho. “Sóc d’un poble que”, repetia mentre feia un llistat d’estampes que ha escollit per descriure l’Espluga.

ÀUDIO: Pregó de Festa Major a càrrec de Ferran Civit

Ferran Civit també ha tingut temps per reivindicar la forma de parlar particular de l’Espluga, recuperant expressions pròpies del territori i, lògicament, utilitzant el català de transició propi del municipi en tot moment. “Així parlem i així som”, ha afirmat Civit i ha afegit: “però com serem i com hem de ser?”. En aquest punt, l’espluguí ha recordat el seu pas per l’Ajuntament per presentar, com ha anomenat, una moció per potenciar el municipi. Ferran Civit ha destacat un seguit d’acords per millorar de forma transversal l’Espluga en un futur.

L’acte ha comptat amb la presència de la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret, i autoritats locals. L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, ha estat l’encarregat de donar pas al pregó de Ferran Civit i també li ha fet entrega de les agulles de bronze en agraïment.