Lo Tossino de Tàrrega i el Basilisc Petit de Reus són els dos elements convidats a la Festa Major de l’Espluga i participaran en la Cercavila Gran d’aquest divendres juntament amb les entitats de cultura popular del municipi.

Aquesta iniciativa sorgeix de les enquestes de valoració de la Festa Major de l’any passat, segons ha reconegut la regidora de festes de l’Ajuntament de l’Espluga, Erika Soriano. Una de les peticions que es repetia en aquestes enquestes era la demanda d’elements folklòrics d’altres municipis en les cercaviles de la Festa Major de l’Espluga.

Lo Tossino és una bèstia de festa creada l’any 2011 per l’Associació Guixanet, obra d’Agnès Pla. Té la semblança d’un porc i representa la rauza i la irreverència del poble. L’element està articulat i pot moure el cap, els ulls i la llengua. Mentre que el Basilisc Petit és un element de l’entitat l’Estol de Basilisc. És la rèplica per a infants del Basilisc, una bèstia que neix d’un ou de gall, fecundat per una serp i covat per un gripau. Per aquest motiu, té el cap de gall, la cua de serp i el cos de gripau.

(Foto: Basilisc Petit de Reus)