Audiovisuals, actuacions de membres històrics i dels actuals dels Grallers de l’Espluga, els quatre gegants i els nans de l’Espluga, els diables amb el Senglar i la Coral Espluguina, amb tot això s’han reviscut els 25 anys de vida dels Grallers de l’Espluga. El Teatre del Casal ha acollit aquest diumenge un acte emotiu, de record i agraïment pels més de 70 membres que han format part de l’entitat i, especialment, pels qui han tingut un grau de responsabilitat més alt en aquesta trajectòria, Josep Prats, l’impulsor de l’agrupació; i  Magda Buldó, qui ha estat al capdavant de l’entitat durant 14 anys. També s’ha reconegut el paper de Joana Cervelló,  ja que ha format part del grup de grallers des del seu inici. 

L’acte ha donat el tret de sortida amb l’actuació de la Coral Espluguina de qui l’any 1992 sorgia la idea de crear un grup de grallers de l’Espluga. Aquesta no ha estat l’única actuació de l’acte perquè, juntament amb els audiovisuals, han estat l’eix central que ha sintetitzat els 25 anys d’història de l’entitat.

L’acte ha reunit tots els membres de la història 

“És un goig veure tantes generacions i tanta gent jove que continua, això em satisfà”, ha expressat Josep Prats envoltat de membres que en algun moment han format part de l’entitat. Prats  ha assegurat que ell va ser-ne l’impulsor però ha destacat que aquesta trajectòria de 25 anys no hauria estat possible sense la implicació de tots els membres i, alhora, ha volgut recordar els difunts Martí Mercadé i Josep Amigó.  


L’actual presidenta de l’Associació de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó, ha valorat l’impuls dels membres fundadors del grup de grallers i ha remarcat el pas per l’entitat de nombroses persones, més d’una setantena. “Formant part dels grallers et relaciones amb gent que té diferents maneres de fer i de pensar, però alhora estàs compartint un projecte i un repte en comú i això t’uneix com a grup i ens enriqueix com a persones”, ha expressat Magda Buldó fent balanç de tots els anys com a integrant de l’agrupació.

Buldó també ha remarcat el vincle dels Grallers de l’Espluga en la cultura popular del municipi i, al mateix temps, ha reivindicat el valor de la gralla, sovint menyspreat pel seu so estrident. L’actual presidenta de l’associació també ha posat la mirada en el futur, assegurava, en mans de les generacions joves que “amb voluntat, constància i esforç mantinguin durant molts anys els Grallers de l’Espluga”. 

ÀUDIO: Parlaments de l’acte dels 25 anys dels Grallers de l’Espluga

L’acte de commemoració dels 25 anys dels Grallers de l’Espluga ha acabat amb l’actuació conjunta de tots els membres de la història  sobre l’escenari i la fotografia de rigor amb els més de 70 integrants. Després d’immortalitzar l’estampa, les gralles i els timbals han tornat a sonar, una altra vegada en mans de tots els membres, llavors desfilant fins al vestíbul del teatre.

A les dues del migdia, ha tingut lloc el dinar de celebració al Jardí dels Francolins amb setantena de persones que des del 1992 fins ara han passat pel grup. Després de dinar, al mateix espai hi haurà un Ball de Gralles a càrrec del grup ‘So Nat’, un acte obert a tot públic.