Més de 40 gegants i 500 geganters i grallers vinguts d’arreu de Catalunya han omplert aquest dissabte els carrers de l’Espluga per celebrar els deu anys de vida dels Gegants Neolítics Gorg i Spluc, nascuts el 2007. La plaça de l’Església s’ha convertit en l’epicentre de la celebració amb la ballada conjunta dels gegants de totes les colles participants, més d’una vintena en total, i els parlaments amb motiu de la commemoració de l’aniversari.

Les gralles i els timbals han ressonat pels carrers de l’Espluga a partir de dos quarts de set de la tarda, moment en què ha començat la cercavila des de la plaça Montserrat Canals fins a la plaça de l’Església, punt s’ha viscut el moment més intens de la tarda. En primer lloc, les colles han ballat individualment a la plaça per ordre d’arribada i els gegants Gorg i Spluc han estat els darrers a ballar, en aquest cas, la dansa dels gegants neolítics. Després d’això s’han commemorat els 10 anys de vida amb un pastís d’aniversari i la ballada conjunta dels 40 gegants que s’han sumat a la trobada.

El cap de colla dels gegants de l’Espluga, Jordi Batet, ha agraït l’assistència de les 600 persones que han participat en la trobada d’aquest dissabte. La presidenta de l’Associació de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga, Magda Buldó , ha destacat que aquest mes l’entitat està de celebració perquè commemora els 10 anys dels Gegants Neolítics, però també els 25 dels Grallers de l’Espluga. Buldó també ha remarcat que, en menys d’una setmana, el dijous vinent, ja s’haurà fet realitat un dels grans projectes de l’entitat, la creació dels gegantons neolítics. Així, ha afirmat Magda Buldó, esdevindran la primera família completa de gegants neolítics formada per 5 membres i una mascota que portarà el gegantó Pastor. La presidenta de l’associació també ha agraït la confiança del consistori per haver possibilitat l’existència d’aquests gegants.

Al seu temps, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, ha agraït l’assistència de les més de 20 colles geganteres a l’Espluga. Rovira també ha remarcat el paper de l’Associació de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga per estar sempre presents en tots els actes de cultura popular.

Després de l’acte celebrat a la plaça de l’Església, s’ha donat pas a la cercavila de tornada fins al Casal. A la nit, més de 500 persones sopen plegades a la pista de l’escola Martí Poch, en una jornada que acabarà amb la Festa Jove amb CatRock i sessió de Dj’s dins la Setmana de la Joventut de l’Espluga de Francolí.