L’Espluga, Vimbodi i Poblet, Montblanc i Vilaverd s’han adherit aquesta setmana a la Taula del Francolí impulsada per la Diputació de Tarragona i que crearà una ruta adjacent al seu curs fluvial, anomenat Camí Blau.

20 ajuntaments, 3 Consells Comarcals, 1 Entitat Descentralitzada i la Diputació van constituir aquest dimecres la Taula del Francolí amb l’objectiu se sumar esforços per recuperar el riu. En l’acte celebrat a la Seu de la Diputació hi van assistir els representants de les institucions que intgren la nova Taula. En el cas de la Conca, el president de la Conca de Barberà, Francesc Benet, i els alcaldes de l’Espluga, Montblanc, Vimbodí i Poblet  i Vilaverd van participar en la constitució.  La nova Taula ha de fer efectiva la millora ambiental del riu com a connector ecològic i posar en valor la identitat dels municipis pels quals passa el riu, tant en l’àmbit ambiental com social i econòmic.

En l’actualitat, diversos ajuntaments, consells comarcals i la Diputació de Tarragona ja estan duent a terme treballs per a la recuperació del riu. La Taula neix amb la voluntat d’alinear, coordinar i impulsar aquestes accions, per tal que es regeixin per una visió global.

En concret, la comissió tècnica de la Taula, que es crearà al setembre, treballarà en accions relacionades amb la gestió del riu, dels seus afluents i d’altres ambients aquàtics i riberencs; en el control d’espècies exòtiques invasores; en la implicació de la societat mitjançant el voluntariat i l’educació ambiental; en l’impuls del Camí Blau del Francolí, un sender transitable adjacent al riu que ha d’enllaçar els municipis i les comarques que travessa, i en la cerca de finançament per executar tots els projectes.

El Francolí, un dels principals rius del litoral català.

El riu Francolí és un dels cursos fluvials principals de la façana litoral catalana que desemboquen directament al Mar Mediterrani. Té el seu origen a una altura de 800 metres sobre el nivell del mar i neix a la Font Major de l’Espluga de Francolí, a resultes de la confluència dels diversos cursos tributaris des de les Muntanyes de Prades. Des d’aquí i, fins al mar, el riu recorre una seixantena de quilòmetres; la seva conca abasta una superfície de 856 kilòmetres quadrats, i el riu desemboca a la zona portuària de Tarragona.