Els nous gegantons neolítics, Terra i Pastor, sortiran a la llum el dijous 27 de juliol a les 18 h a les Coves de l’Espluga en un espectacle que explicarà la història dels personatges neolítics. Serà la primera vegada a la història en què l’Espluga humanitzarà els personatges que representen els gegants neolítics Gorg i Spluc, i els seus fills Blat, Terra i Pastor.
L’acte produït per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga portarà a escena un total de sis actors que encarnaran els personatges neolítics i també el Neo, un personatge al·legòric que representa l’arribada del Neolític i tots els seus avenços, que van ser claus per la humanitat. Dirigits per Xavier Lozano –qui el 2007 va idear els gegants Gorg i Spluc, i ara ha coordinat la creació de la Terra i el Pastor-, Anna Batet, Gerard Bel, Anna Garcia, Ferran Lozano, Albert Grinyó i Jan Martí representaran, caracteritzats per la ocasió, el conte ‘Gorg, Spluc i els seus fills’, escrit per Antoni Carreras i il·lustrat per Helena Rivero l’any passat. Ara, sota el títol ‘La Terra i el Pastor coneixen el Neolític’, Antoni Carreras es convertirà en un narrador del segle XXI que viatjarà en el temps per situar-se en unes Coves de l’Espluga convertides en la llar del Gorg, l’Spluc i la seva família.
Un espectacle que comptarà amb la realització tècnica de Marc Roca i amb nombrosos col·laboradors. L’entrada serà gratuïta, i es podrà fer tant per la Cova de la Vila com per la Cova de la Font Major, ja que l’espectacle es podrà veure des dels dos costats. Uns personatges que quan esdevinguin gegants, sortiran al carrer i oferiran la seva primera cercavila conjunta, acompanyats dels Grallers de l’Espluga i del grup de Nans, des de la Font Major fins la plaça d’en Canós, passant pel Parc Fluvial i la Font Baixa. Serà l’acte d’obertura que cada any ofereix l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga per iniciar la Festa Major.

El bateig, diumenge de Festa Major

 Els gegantons, que s’estan acabant de construir al Taller Sarandaca de Granollers, seran batejats el diumenge 30 de juliol a les 13h durant la ballada de la Festa Major, a la plaça de la Vila, apadrinats per Helena Rivero i Antoni Carreras, que col·locaran a la gegantona Terra el collaret pintat per Noe Gaya, i comprovaran el nom en Braille, en una iniciativa única que ha comptat amb el suport de Meritxell Lorca. Uns actes que coincideixen amb la celebració del 10è aniversari del naixement dels gegants Gorg i Spluc i els 25 anys dels Grallers de l’Espluga, que es celebraran prèviament els dies 22 i 23 de juliol amb una Trobada Gegantera i un acte al Teatre del Casal.