El Museu de la Vida Rural ha rehabilitat una antiga séquia de rec, possiblement datada del segle XII, i que ara torna a estar en funcionament abastint d’aigua l’hort i el safareig del museu. Es tracta d’una construcció medieval que conduïa l’aigua provinent del molí de la Vila, situat prop de la Font Baixa, fins a un molí del pont de la Palanca i que abastia aigua a les indústries i l’horta pròxima al carrer Canós.

El director del MVR, Ramon Rosich, ha reconegut a l’Espluga FM Ràdio que aquesta troballa es va fer de casualitat a partir d’una fuita d’aigua. En aquest cas, l’aigua provenia d’una séquia que creua la plaça d’en Canós i que arriba fins l’actual hort del museu mitjançant una construcció subterrània. Aquesta connexió d’aigua s’ha localitzat als subterranis de la casa de Cal Cots, actualment propietat de la Fundació Carulla. Després del descobriment, el MVR va crear un projecte per recuperar aquesta antiga séquia que s’ha executat amb el suport de la Diputació de Tarragona.

D’aquesta manera, s’ha restaurat l’antiga construcció i s’ha reconnectat amb l’hort del museu. Actualment, l’aigua que omple el safareig de l’hort prové d’aquesta séquia i també s’ha connectat al dipòsit de l’edifici. Les actuacions han tingut un cost de més de 9.000 €, dels quals 5.600 € són fons propis del MVR, mentre que la Diputació de Tarragona n’ha aportat 3.600 €.

Més enllà d’aquest projecte, arrel d’unes obres de manteniment de l’edifici del Cal Cots s’han detectat altres connexions de rec que es deriven d’aquesta séquia principal. Tot plegat, es tracta d’una nova aposta del museu per destacar la importància de l’aigua en el decurs de l’edat mitjana de l’Espluga per a fins industrials o per regar les hortes. Per ara la séquia torna a funcionar com en l’antiguitat i Ramon Rosich ha obert les portes a què, en un futur, aquest espai pugui ser visitable.

ENTREVISTA a Ramon Rosich, director del Museu de la Vida Rural.