És el primer pas per convertir l’Ermita en Casa de Colònies, ja que els participants s’hi allotjaran durant dues setmanes

Aquesta setmana arrenca a l’Espluga un Camp de Treball de joves adolescents que recuperarà durant quest mes de juliol l’antic camí dels Misteris de l’Ermita de la Santíssima Trinitat i altres entorns al voltant del santuari com el mirador de la Creu, el sender de l’Artiga o la zona de les Cent Fonts. El projecte, que encapçala la Fundació Santa Maria de Siurana dins el programa de camps de treball de l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat, és la primera acció important que impulsen els nous gestors de l’Ermita, des que van assumir-ne la responsabilitat. Serà la primera prova important de la futura casa de colònies que l’Arquebisbat de Tarragona vol habilitar a l’Ermita, amb unes obres que han de començar a curt termini.

Segons ha explicat a l’EFMR la coordinadora de la Fundació Santa Maria de Siurana, Estrella Segura, “el camp de treball  de l’Ermita de la Santíssima Trinitat, que durarà fins el 23 de juliol, s’ha vinculat al manteniment i la millora del Paratge Natural de Poblet que es troba als voltants de l’Ermita, el Bosc del Comú i el Bosc de Poblet a l’Espluga de Francolí”, en acord amb el PNIN de Poblet.

El president de la Fundació Santa Maria de Siurana, Jordi Sardà, considera que l’execució d’aquest Camp de Treball és una “molt bona manera de començar” el projecte de recuperació de l’Ermita: “estem molt il·lusionats per començar a donar vida a tot el projecte i dir que arrenquem i que tot tira endavant”. Per les obres però, “caldran encara moltes fases”, avisa Sardà.

Vincular-se amb l’Espluga

Al document d’inscripció al Camp de Treball la Fundació Santa Maria de Siurana explica que la quinzena de joves participants es relacionaran aquests dies amb les entitats del municipi i conviuran amb els veïns amb l’objectiu de conèixer altres joves amb interessos comuns. A més també activitats de lleure a l’Ermita, faran excursions per la zona i visites al Museu de l’Espluga de la Vida Rural, la Cova de Font Major, amb ruta d’aventura espeleològica inclosa, i diferents activitats i gimcanes per l’Espluga. Tot i això, cada dia els joves treballen de 9.30h a 14h en les diferents tasques tècniques en dos o tres grups per facilitar la feina a fer.

ÀUDIO: Xavi Boqueras, tècnic del PNIN de Poblet, explica les actuacions

Ho fan amb torns rotatius durant tota la durada de l’activitat perquè tots duguin a terme les mateixes tasques al final del Camp de treball. El joves també treballen els serveis d’higiene, ordre, cuina o neteja.

ÀUDIO: Roger Solé, director de lleure del Camp de Treball, remarca les aportacions personals d’una activitat com aquesta

ÀUDIO: Dos dels participants expliquen perquè en formen part

Els responsables de la Fundació Santa Maria de Siurana, amb el projecte de l'Ermita. (Foto: Xavier Lozano)
Els responsables de la Fundació Santa Maria de Siurana, amb el projecte de l’Ermita. (Foto: Xavier Lozano)