Els nous gegantons neolítics de l’Espluga, Terra i Pastor, naixeran aquest juliol amb dues apostes socials vinculades impulsades per l’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans de l’Espluga. La primera estarà plasmada en la gegantona que lluirà un collaret i braçalet pintat per l’espluguina Noe Gaya, una iniciativa lligada amb el projecte “Pedres de la felicitat”. L’espluguina, afectada per una lesió cerebral, ha pintat centenars de còdols de riu amb les seves particulars papallones amb l’objectiu que altres persones els repartissin per llocs del món on ella mai podrà anar. En aquest cas, la gegantona Terra portarà a totes les seves actuacions els còdols amb les papallones pintades per Noe Gaya.

Els gegants ‘vistos amb les mans’ i en braile

L’altra iniciativa ha estat la d’incorporar als nous gegantons el seu nom escrit en braile als mateixos braços de cada un dels personatges. La proposta, que ha rebut el suport i col·laboració de l’atleta invident espluguina Meritxell Lorca, permetrà a les persones cegues “veure amb els mans” els gegantons i conèixer exactament el seu nom, quan els estiguin tocant. La mida dels gegantons farà possible el que habitualment les persones invidents mai poden fer, com és palpar la fesomia dels dos joves neolítics.

L’artista Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers treballa en la construcció dels nous gegantons que naixeran el dijous de la Festa Major de l’Espluga, 27 de juliol. Tot i això, el collaret serà imposat, en l’acte d’apadrinament del diumenge 30 de juliol, durant la ballada de Festa Major a la plaça de la Vila de l’Espluga.
Ara fa un any, els espluguins van conèixer per primer cop els personatges de la Terra i el Pastor del conte il·lustrat per Helena Rivero i escrit per Antoni Carreras. Els dos fills preadolescents del Gorg i l’Spluc, germans del petit Blat, simbolitzaran el pas definitiu del paleolític al neolític. L’Associació Cultural de Grallers, Gegants i Nans va proposar la creació dels nous gegantons i l’Ajuntament de l’Espluga és qui finança el projecte.