La Denominació d’Origen Conca de Barberà ha premiat aquest divendres els 11 millors vins i caves de la 27a edició del concurs de la DO de la comarca que també n’ha reconegut 22 més de les diverses categories. Enguany s’han presentat més trepats que mai, 11 vins elaborats només amb aquesta varietat, i en total 91 mostres participaven al concurs. L’entrega es va celebrar al restaurant Simó de Palau amb la presència del director d’INCAVI, Salvador Puig, i d’autoritats locals.

El certamen, dividit en 11 categories, va premiar el primer classificat de cada categoria i va mencionar els segons i tercers classificats. El celler que en va sortir més benparat va ser la Cooperativa Vinícola de Sarral que va sumar tres primers premis. La cooperativa de Sarral recollia el premi a millor vi blanc jove per El Portell blanc de blancs macabeu i parellada 2012, La Parellada 2013 es va proclamar millor cava brut i el Portell brut trepat 2015 del mateix celler rebia el premi de millor cava rosat.

D’altra banda, el celler Rendé Masdeu també recollia dos primers premis: el millor vi rosat jove per El Follet syrah 2016 i l’Inquiet cabernet sauvignon 2016 rebia el primer premi de la categoria de vins negres joves. El primer premi de la categoria reina del certamen, la del vi negre trepat, el va recollir el Celler Abadia de Poblet amb La Font Voltada trepat 2014. Els altres primers premis van ser per Cúvic cf/sy/ull 2015 de Gerida Viticultors, com a millor vi negre fermentat i/o criat en bóta; el Molí dels Capellas chardonnay 2015, millor vi blanc fermentat i/o criat en bóta; el millor vi nefre criat en bóta per Negra Nit Gx/Mt/Mn 2013 de Vidbertus del Viver de Celleristes i el vi Saüc cabernet franc 2011 de Rosa M. Torres, com a millor vi negre reserva.

L’entrega de premis del 27è Concurs de Vins i Caves de la Conca de Barberà va comptar amb la presència del director de l’Institut Català del Vi, Salavador Puig, que va distingir el certamen de la Conca com un dels més antics de Catalunya. “El trepat és clau en un món que juga amb la dicotomia del global i el local”, afirmava Puig quan va destacar aquesta varietat com a signe d’identitat de la comarca. Segons el director d’INCAVI, el trepat és una icona molt reconeguda i que serveix de referent per a altres denominacions d’origen del país. Al mateix temps, Salvador Puig assegura que altres comarques també s’emmirallen amb el projecte del Viver de Celleristes de la Conca.

ÀUDIO: Declaracions de Salvador Puig als mitjans de comunicació de la comarca

D’altra banda, la presidenta de la DO Conca de Barberà, Mariona Rendé, va celebrar la tendència creixent del nombre de mostres que es presenten al concurs, amb especial importància de la categoria del trepat. Rendé va destacar la convivència de petits i grans cellers sota el paraigües de la Denominació d’Origen, mostra d’això en són els resultats del concurs on cellers nascuts arrel del Viver de Viticultors se situaven entre els millors vins de la comarca compartint els reconeixements amb vins elaborats per cooperatives. La presidenta de la DO va reconèixer que un dels pròxims reptes és presentar propostes d’escumosos i assegurava: “Estem convençuts que a llarg termini els cellers s’animaran”. Mariona Rendé va afegir que els escumosos de la DO Conca de Barberà podrien convertir-se en referents al país.

ÀUDIO: Declaracions de Mariona Rendé als mitjans de la comarca

L’acte també va comptar amb la presència del president del Consell Comarcal, Francesc Benet; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; el regidor de cultura de l’Ajuntament de l’Espluga, Jordi Torre, i el director dels Serveis Territorials de la Generalitat, Àngel Xifré, qui es va incorporar més tard a l’acte.

CONSULTA EL LLISTAT DELS 33 VINS RECONEGUTS