El presumpte cas d’assetjament sexual a una treballadora de l’Oficina de Turisme de l’Espluga per part del seu superior segueix provocant acusacions i discrepàncies entre l’equip de govern i l’oposició sobre com s’hi va reaccionar i el protocol contra l’assetjament laboral que se n’ha derivat. Aquest cas ha propiciat la majoria dels enfrontaments d’aquest diumenge a l’Espluga FM Ràdio en el debat de balanç de l’actual mandat municipal.

“El protocol d’assetjament no és un tema menor, és el més complicat que hi ha hagut durant la legislatura”, ha reivindicat Josep M. Vidal, regidor de SOM Espluga. Vidal ha acusat l’equip de govern de no haver donat les respostes necessàries ni amb la rapidesa pertinent, mentre que Jordi Torre, regidor de CiU, ha respost que l’equip de govern ha actuat defensant la mateixa institució i fent els passos que els han marcat des de justícia, un argument també defensat per Antonio Vendrell, regidor d’Espluga Viva. “La millor manera de defensar la institució és protegint als seus treballadors”, ha recriminat el regidor de SOM Espluga. Sobre això, Vendrell ha assegurat que el consistori va actuar i va fer preguntes per no cometre cap il·legalitat, com preguntar al jutjat si es podia expulsar al suposat agressor i ha afirmat que se’ls va respondre que no podien fer-ho.

Arran d’aquest succés, es van instal·lar unes càmeres de vigilància a l’Oficina de Turisme, un fet que també ha sortit en aquest debat de l’EFMR. Josep M. Vidal ha situat aquest tema sobre la taula per denunciar que després de l’avís d’aquesta instal·lació va sol·licitar l’expedient al secretari, qui, segons Vidal, va assegurar-li que no podia ensenyar-li-ho perquè estava sota custòdia de l’alcalde. El regidor de SOM Espluga ha assenyalat que després que l’expedient passés al Ple Municipal, va tornar-lo a demanar i va comprovar que la data de l’expedient era posterior al dia en què Vidal l’havia sol·licitat al secretari. Per tot això, Josep M. Vidal ha expressat: “Resulta que aquest expedient no existia quan jo el vaig demanar, quan el secretari m’havia dit que sí que existia”. “Jo no crec que el secretari menteixi a instàncies pròpies, o com a mínim m’agradaria pensar que tenim un secretari neutral que es dedica a fer la seva feina”, ha afegit Vidal.

Per la seva banda, Jordi Torre ha estat taxatiu amb les acusacions de Vidal i ha descartat que s’hagi mentit, sinó que ha considerat: “s’estan barrejant temes i que realment no són així”. “Un expedient dins l’administració s’inicia quan s’inicia la causa que el motiva, no en el moment que es plasma la data en una carpeta”, ha afirmat Torre, qui considera que l’expedient podria haver-se iniciat sense estar físicament plasmat en una carpeta. Una argumentació  insuficient per a Vidal que ha considerat que, si així va ser, se’ls hauria d’haver informat al ple.

El regidor de SOM Espluga també ha parlat de cinisme en referir-se al text d’aquest expedient que, segons ha relatat, especificava que el motiu de la instal·lació de les càmeres de videovigilància era pels possibles robatoris que es podien produir a l’oficina perquè hi havia una persona treballant que era invident.

Més enllà de les dates de l’expedient, Jordi Torre ha confirmat que abans d’instal·lar les càmeres es va parlar amb els treballadors de l’equipament municipal i ha assegurat que la motivació de la instal·lació és per tenir aquell espai vigilat per tot el que pugui passar, no només un fet concret. Torre ha reiterat que prendre o no mesures cautelars anava en funció del que indicaven els assessors sobre aspectes de justícia. El regidor de CiU ha recordat que la suposada víctima de l’assetjament sexual ja s’ha reincorporat al món laboral en un altre lloc de treball. Finalment, Antonio Vendrell ha tancat aquest debat afirmant: “El que em sap més greu és que un tema tan delicat només s’ha fet servir per fer política”.

El referèndum de l’1 d’octubre i el nou pavelló situen un debat més planer

El debat d’aquest diumenge també ha tingut moments plàcids, com l’entesa per reobrir l’EFMR i l’actual situació de bonança a l’emissora. “Ara tenim l’emissora ben encaminada”, ha afirmat Torre. Els tres regidors han recordat que les negociacions no van ser senzilles però, en paraules de Vendrell, “parlant la gent s’entén i s’arriba a acords”. També avança la construcció del nou pavelló, un fet que també s’ha celebrat i, al seu temps, Jordi Torre ha anunciat que en uns 15 dies ja serà visible part de l’estructura de l’edifici.

Imatge de l’inici de les obres de construcció del pavelló (Foto: Gerard Bosch)

La unanimitat a favor del Pacte Nacional pel Referèndum viscuda al Ple Municipal de l’abril, s’ha reafirmat al debat de l’EFMR en què els tres grups municipals s’han mostrat clarament partidaris al referèndum per a la independència de Catalunya i han assegurat que estan en disposició de la Generalitat per donar suport i col·laborar en la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.

Un dels reptes importants per al consistori, segons Vendrell, és el de garantir l’aprovisionament d’aigua. Fins ara s’han fet actuacions per solucionar les fuites d’aigua, una política d’actuació que Vidal ha celebrat. Alhora, els regidors no han descartat desenvolupar moviments per disposar de recursos externs.

Un darrer punt que no ha causat entesa entre l’equip de govern i l’oposició és el relleu d’un treballador de l’ajuntament per jubilació. Mentre que SOM Espluga critica que el relleu era previsible i que, per tant, no podia excusar-se la celebració d’un concurs públic, l’equip de govern ha insistit en el fet que el substitut ja ocupava una plaça de treball a la Diputació de Tarragona i es va utilitzar el mecanisme per comissió de serveis per fer efectiva la substitució. Torre ha reconegut que aquest tràmit avançava correctament però que, pocs dies abans de la jubilació del treballador, una resolució indicava que per les diferències de la descripció del lloc de treball de la Diputació i el de l’Ajuntament de l’Espluga, la substitució no podia fer-se a partir d’aquell mecanisme. Així doncs, Jordi Torre ha assenyalat que és aquest l’origen del caràcter d’urgència de la substitució.

ÀUDIO: Debat municipal a l’Ajuntament a Casa del diumenge 25 de juny