Anem cap a un futur en què el 100% de les fonts d’energia hauran de ser renovables. Energia solar i eòlica hauran de fer un salt de gegant, i això també implica la democratització de l’energia, és a dir, fòrmules que s’encaminin al cooperativisme i l’autoconsum, poble per poble i gairebé casa per casa. I la Conca s’hi haurà de començar a encaminar, preveient per exemple ordenances municipals més tolerants amb les plaques solars, o pensant que podrà haurà d’encabir més aerogeneradors, tot participant en la decisió d’ubicació i la gestió posterior. Un punt, per cert, que no genera unanimitat a la comarca, i sobretot en els pobles que els tenen més a prop.

Aquests són alguns dels punts que l’espluguí Ferran Civit, diputat de Medi Ambient de Junts pel Sí, ha posat aquest matí sobre la taula durant la segona jornada sobre la Carta del Paisatge de la Conca, impulsat pel Consell Comarcal i que s’ha fet al Castell de Barberà, amb l’assistència aquest cop sí de diversos alcaldes. Amb Civit hi ha coincidit l’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, que també s’ha declarat partidària d’anar cap a la sobirania energètica, amb base a petites accions que es poden endegar des dels municipis, cadascun segons els seus recursos i capacitats. Rut Domènec, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, ha fet èmfasi en la necessària atenció a la gestió dels boscos, ara que el canvi climàtic hi està provocant canvis, i en un recurs que se’n pot extreure i que fins ara no s’ha explotat prou: la biomassa.

Ferran Civit ha participat en una de les ponències (Foto: Josep M. Vidal)

ÀUDIO: El periodista Òscar Palau resumeix el primer debat al Clau de Setmana de l’EFMR

Si la primera part del debat es focalitzava en l’energia verda, la segona s’ha centrat en l’economia i les infraestructures. L’exconseller comarcal, també espluguí, Josep M. Poca, ha explicat com el Pla Estratègic de la Conca que ell va impulsar pretén ser un punt de trobada sobretot amb els sectors econòmics de la Conca per dissenyar el futur de manera coordinada, tot i que l’actual president del Consell Comarcal, Francesc Benet, recordava que els treballs iniciats s’han rebaixat ara a la categoria d’esborrany i s’esperarà justament que es facin els debats de la Carta del Paisatge abans de reimpulsar-lo.

L’urbanista Albert Cortina ha fet èmfasi en la contradicció i alhora repte que suposa voler preservar el territori però alhora connectar-lo amb tot de xarxes de comunicació que hi facin atractiu viure-hi. La periodista Eva Pomares, integrant de Conca 22, l’entitat que reivindica l’alliberament de l’autopista AP-2 fins a Lleida en lloc de desdoblar l’N-240, ha alertat de l’impacte que suposarà el túnel del coll de Lilla –per al qual l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha admès que encara no hi ha data en espera que hi comencin els treballs de perforació-, tot i que es pot controlar si els municipis dissenyen plans urbanístics racionals.

ÀUDIO: El conseller de Paisatge del Consell Comarcal, Josep M. Vidal, ha valorat positivament la jornada

Les jornades de debat sobre el paisatge, que es van iniciar al març a Poblet, seguiran al setembre a Santa Coloma, i es tancaran al desembre a l’Espluga, abans que al febrer es faci a Montblanc una posada en comú de les conclusions.