Les altes temperatures dels darrers dies i l’inici del període de sega dels cultius de cereals ha elevat el risc d’incendis a la Conca de Barberà. La zona nord de la comarca, corresponent a la Baixa Segarra, és la més delicada per les extensions de cultius d’aquest tipus. Per ara, els terrenys forestals no presenten tantes complicacions en aquest sentit, però les autoritats alerten que si les temperatures d’aquesta setmana es mantenen, el risc d’incendis podria elevar-se.

REPORTATGE: L’onada de calor provoca els primers incendis de l’estiu

La campanya de prevenció d’incendis d’aquest estiu ha començat aviat, així ho ha reconegut la sotsinspectora de la Unitat de Grups d’Actuació Forestal, Marta Miralles, a l’EFMR. Miralles ha assegurat que “és una campanya que comença aviat, hem tingut molta simultaneïtat de petits incendis, de moment el que propaga més ràpidament són els camps de cereals”.

“Si continuen aquestes temperatures, en els propers dies haurem d’extremar les precaucions perquè la gent estigui conscienciada del perill que és bastant alt”, ha avançat el cap regional d’Agents Rurals de Tarragona, Cándido Rincón. El cap regional també ha recordat que ja es vigent la prohibició de fer foc i que des d’aquest dijous s’ha activat l’operatiu de suport i vigilància de la Campanya de la Sega 2017 per prevenir incendis principalment a Lleida, Tarragona i la Catalunya Central.

David Saez, president de l’ADF de l’Espluga i coordinador comarcal, a l’EFMR (Foto: Gerard Bosch)

En aquest sentit, a la Conca s’han produït aquesta setmana dos incendis que han cremat superfícies molt reduïdes de matolls i cultius, però el coordinador de les Agrupacions de Defensa Forestals de la Conca de Barberà, David Saez, ja ha alertat que “si segueix la calor i augmenta la sequera, els incendis podran ser més importants”. Per Saez els principals focus d’atenció també són els cultius de la comarca en què una guspira provocada per la maquinària que ara mateix hi treballa pot provocar un incendi. Alhora, també apunta que sovint els incendis a la zona s’originen per imprudències.

Protecció Civil també ha activat aquesta setmana el Pla PROCICAT davant l’onada de calor i l’Agència de Salut Pública de Catalunya també ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes d’aquestes altes temperatures.