Barberà de la Conca ho té tot a punt per tornar a obrir els portals de les cases del centre històric i donar a conèixer el trepat. La 8ena Festa del Trepat arriba aquest cap de setmana i de divendres a diumenge omplirà de vi, art i música el municipi.

Els actes arrencaran divendres, amb la presentació de la festa i el pregó inaugural, que anirà a càrrec del mediàtic Carles Xuriguera, un dels presentadors del programa «Glops» de TV3. Ja dissabte obrirà portes la mostra d’art i vi. Com en les darreres edicions, als diversos portals de les cases del municipi hi conviuran artistes amb les seves obres i els cellers que presentaran els seus vins elaborats amb trepat, la varietat pròpia i autòctona de la DO Conca de Barberà. La inauguració anirà a càrrec del conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila. Com cada any, hi haurà presentacions de vins, tastos a cegues, el combat de trepats, activitats per als més petits, presentacions de llibres i concerts de música en directe.

La Festa del Trepat, a més, tindrà un marcat caràcter solidari. Enguany, sota el lema «L’esperança», un dels actes solidaris es farà diumenge amb un tast solidari que recaptarà fons per l’estudi de la metàstasi per l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.A més, en aquest sentit, el lema també vol ser un homenatge a la gent jove i al futur de la comarca. «El cartell d’enguany ens inspira futur i joventut, i enguany molts dels artistes són molt joves, molts no passen dels 20 anys», explica Jordi Miró, de l’organització de la festa.

Des de la DO Conca de Barberà, Elisabet Sàez destacava que «la Festa del Trepat ja és un referent aquí i fora de la comarca». El 72% dels cellers de la comarca ja vinifiquen amb trepat, un total de 18, amb 23 vins negres i 12 de rosats, i això demostra la voluntat de donar a conèixer el trepat. «No es para d’innovar, i s’està treballant amb el mètode ancestral i amb la opció de crear espumosos amb trepat», explica l’enòloga de la DO Conca.

ENTREVISTA als organitzadors de la Festa del Trepat a l’Espluga FM Ràdio